UE refuză alianță cu China în războiul comercial cu SUA

Mihai Popescu ACTUALITATE INTERNATIONAL

China vrea ca împreună cu Uniunea Europeană, ambele lovite de noile tarife vamale impuse de administrația lui Donald Trump, să lanseze un atac împotriva Statelor Unite la Organizația Mondială a Comerțului. Planul a fost transmis prin vocea unor înalți oficiali chinezi care s-au întâlnit recent la Bruxelles, Berlin și Beijing cu reprezentanți ai Uniunii Europene. De asemenea, agenția oficială de presă Xinhua a scris, într-un comentariu, că țările europene și China sunt parteneri naturali și că trebuie să facă front comun împotriva protecționismului economic.

China vrea să tenteze blocul comunitar în această alianță anti-americană că acces mai bun pentru companiile europene pe piața chineză. Dar Uniunea Europeană, cel mai mare bloc comercial din lume, a respins propunerea Chinei, a notat Reuters, care a citat cinci diplomați și oficiali de la Bruxelles. În plus, unul dintre aceștia au spus că propunerile făcute de partea chineză nu reprezintă o schimbare de substanță și că nu e clar dacă sunt sincere sau nu. În plus, un diplomat a afirmat că Uniunea Europeană este de acord cu criticile făcute de Statele Unite la adresa Chinei, anume că își ține piața închisă și că își folosește poziția dominantă pentru a manipula piețele mondiale, dar că nu este de acord cu modul în care sunt combătute problemele.

Toate aceste discuții au avut loc înainte de summit sino-european ce va avea loc la Beijing între 16 și 17 iulie, la care ar urma să participe președintele Xi Jinping și înalți oficiali ai Uniunii Europene. Aici ar fi vrut oficialii chinezi că lanseze alianța împotriva Statelor Unite. Dar, potrivit surselor europene citate de Reuters, întâlnirea se va încheia doar cu un comunicat care va reafirma susținerea ambelor părți pentru sistemul comercial multilateral.

Statele Unite a impus deja tarife vamale de 25% pe importuri de oțel și de 10% pe importurile de aluminiu din Uniunea Europeană. În replică, Comisia Europeană taxează deja suplimentar țigările, whisky-ul, motocicletele și blugii aduși din America. Iar începând de vineri, Washingtonul va impune tarife suplimentare pe importuri din China în valoare de 34 de miliarde de dolari. Iar Donald Trump a amenințat că  suma ar putea crește până la 450 de miliarde de dolari, cam cât au importat Statele Unite anul trecut. Președintele chinez a anunțat deja că țara sa este gata să răspundă imediat cu aceeași monedă.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Vin americanii! Mari companii de tehnică militară vor produce în România
Vin americanii să calmeze posibila “furtună” din Marea Neagră! Prin anexarea Crimeei, Rusia s-a aproiat ...