Tensiuni în PNL: Va fi Congres extraordinar?

Alina Maria Bogdan ACTUALITATE ANALIZE POLITIC

Biroul Politic al PNL se reuneşte astăzi, 9 iulie 2018, ora 12,00, pentru convocarea Consiliului Naţional. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, ar dori schimbarea statului partidului, prin modificarea articolului cu referire la demiterea unui şef de filială cu jumătate de voturi plus unu din totalul membrilor BPN, nu cu 2/3 cum era până acum.  Surse din cadrul partidului susţin că liderul este nemulţumit de o serie de preşedinţi de filiale.

Ieri, la prânz, a apărut informaţia că 26 de filiale PNL au semnat deja un document prin care solicită convocarea de urgenţă a Congresului extraordinar pentru schimbarea lui Ludovic Orban din funcţia de preşedinte.

Mai mulţi baroni locali sunt nemulţumiţi de lista europarlamentară. Înainte de a fi ales preşedinte, anul trecut, Ludovic Orban ar fi promis lui Gheorghe Falcă, lui Mircea Hava, lui Ilie Bolojan, primari de mari oraşe (Arad, Alba-Iulia, Oradea) locuri eligibile pentru ei sau pentru apropiaţi pe listele europarlamentare. Odată cu anunţul făcut de lider, la întoarcerea din Germania, fără consultarea colegilor din BPN, potrivit căruia  PNL îl va avea pe listă pe Siegfried Mureşan, s-a iscat furia printre preşedinţii celor mai mari filiale ale partidului.

Mai mult, aceştia sunt nemulţumiţi că PNL nu votează Codul administrativ care ar da puteri sporite primarilor şi o mai largă libertate de mişcare bugetară. Preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu, primar al oraşului Timişoara, a remarcat public că “discursul PNL este paralel cu cetăţeanul”.

Gruparea controlată de Alina Gorghiu consideră că încă n-a sosit ceasul congresului, susţin surse liberale. “Unii liberali vor decapitarea liderului, iar foştii pedelişti îl susţin pe Orban.” Deşi Ludovic orban a fost prezent la Oradea, primarul Bolojan nu s-a întâlnit cu el, susţin surse locale.

Aria nemulţumiţilor ar cuprinde şi partea de sud a baronilor PNL. Buşoi nu s-a împăcat cu gândul înfrângerii permanente, Marian Petrache e nemulţumit de permanenta hărţuire a aleşilor locali,  Iulian Dumitrescu se visează preşedinte, conform surselor din interiorul conducerii PNL: Teodor Atanasiu, poreclit Tase, nemulţumit că nu mai ridică “potul gros de la ANRE”, unde era membru în Comitetul de Reglementare, pare extrem de nemulţumit.

Întrebat despre procedura de organizare a Congresului extraordinar, Ludovic Orban a răspuns vineri ironic la întrebările jurnaliştilor: „Este o glumă, vă veţi lămiri de altfel, pentru că de o lună de zile PNL este sub un bombardament informaţional care este compus din fake news, stiri false care nu au absolut nici un fel de fundament în realitate care nu se bazează, de fapt, pe demersuri reale. „

Viorel Cataramă se consideră drept salvatorul liberalismului românesc. „În prezent, dintre toți, sunt singurul lider care este perceput de opinia publică și de presă ca fiind un lider liberal autentic. Mesajul meu este unul clar liberal de dreapta. Am capacitatea de a negocia și am demonstrat acest lucru în trecut. Am o experiență care îmi permite să duc partidul la 40 procente la alegerile parlamentare viitoare. Sunt om de afaceri, provin din sectorul privat și știu problemele cu care se confruntă România și am soluții clare pentru rezolvarea lor”, a declarat recent Viorel Catarmă, prim-vicepreşedintelui PNL Sector 2, pentru Mediafax.

Potrivit surselor din interiorul PNL, Ludovic Orban controlează voturile din BPN, iar Convocarea Consiliului Naţional pentru mijlocul lunii iulie nu va conduce spre un Congres extraordinar.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Asalt #rezist, împotriva lui Klaus Iohannis
După  decizia preşedintelui de a semna decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, șeful statului ...