Autorul Planului de federalizare a Republicii Moldova revine la Chişinău
Dmitri Kozak, cel care în 2003 propunea federalizarea Moldovei și rămânerea definitivă a soldați ruși pe teritoriul basarabean – ca soluție pentru războiul transnistrean – a fost numit de Vladimir Putin drept reprezentant special al președintelui pe domeniul dezvoltării relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova. Numirea are loc la o zi după ce NATO a cerut Rusiei să-și retragă toate trupele din Moldova.
Dmitri Kozak îi va lua locul lui Dmitri Rogozin, persona non-grata în Republica Moldova, pentru relațiile economice dintre Moscova și Chișinău. Dmitri Rogozin a fost una dintre primele persoane supuse sancțiunilor internaționale după anexarea Crimeei, are interdicție de intrare în SUA și UE. În plus, a amenințat România că o va bombarda după ce autoritățile de la București nu au permis avionului în care se afla intrarea în spațiul aerian românesc în drum spre Chișinău. În prezent, a fost numit directorul agenției spațiale Roscosmos.
Dmitri Kozak, un apropiat al lui Vladimir Putin, a devenit infam în Basarabia în 2003 pentru memorandumul care îi poartă numele. Documentul prevedea crerea unui stat moldovean federal asimetric, format din trei părți: Moldova, Transnistria și Găgăuzia. Legislativul devenea unul bicameral, format din Camera reprezentanților cu 71 de deputaţi și Senatul cu 26 de senatori, dintre care 13 reprezentanți ai Republicii Moldova, 9 ai Transnistriei şi 4 ai Găgăuziei. Astfel, cele două mici regiuni pro-ruse putea bloca orice lege care le dezavantaja și orice schimbare a Constituției. Astfel, Chișinăul nu putea nici adera la NATO și nici să realizeze reunirea cu România, dorința generației care a scos Basarabia din URSS, fără acordul Transnistriei și Găgăuziei, care nu l-ar fi dat niciodată.
Președintele moldovean Vladimir Voronin a refuzat până la urmă să semneze planul Kozak, chiar în timp ce Vladimir Putin se pregătea să vină la Chișinău să asiste la parafarea documentului. Fost șef de stat a spus că planul nu era realizat în coordonare cu Europa și că Republica Moldova își declarase deja vectorul european de dezvoltare. Relația dintre Moldova și Rusia s-a înrăutățit semnificativ după acest moment.
Numirea lui Dmitri Kozak este a doua mișcare strategică pe care Vladimir Putin o face în Moldova. Săptămâna trecută, Kremlinul l-a numit ca ambasador la Chișinău pe Oleg Vasnețov, director al Departamentului din cadrul MAE rus pentru relația cu cele 85 de subdiviziuni administrative ale Federației Ruse, numite “supuși federali.”