Cine este omul din spatele succesului naţionalei Croaţiei?

Marius Ghilezan Principal SPORT

Multă lume se întreabă cum a ajuns Croaţia în finala Campionatului Mondial din Rusia? Să urmărim campionatul intern şi nu numai.

Dinamo Zagreb este clubul care furnizează cei mai mulţi jucători naţionalei Croaţiei, chiar dacă acum evoluează la Barcelona, Juventus, Inter, Real Madrid. Bad Blue Boys, ultraşii săi, se remarcă în toate partidele internaţionale, unde evoluează campioana en-titre, prin bătăi stradale, aşa cum au fost şi cele de la Timişoara, din toamna anului 2009, când înaintea unui meci cu Poli Timişoara au avut dispute cu sârbii din oraş. Dacă pe timpul fostei Iugoslavii, clubul se întrecea de la egal la egal cu Crvena Zvezda sau cu Partizan Beograd, acum sunt celebre agresiunile fizice din teren şi din tribune, cu duşmanul de „moarte” Hajduk Split.

Cine se pregătește să devină campion mondial, trebuie să aibă o şcoală de fotbal în spate. În cazul Croației însă, se pare că este valabil contrariul. Nicio altă federație de fotbal nu se află într-o relație atât de problematică cu cluburile, cu fanii și cu sine însăși precum cea croată. Cu atât mai incredibilă este deci performanța naționalei croate în Rusia, comentează Volker Wagener la Deutsche Welle.

 

Dinamo Zagreb are o prezenţă constantă în Champions League, ajunge în grupe, dar se clasează mai mereu pe ultimele locuri. Echipa vine şi cumpără jucători. Fluctuaţia este mare. Lucrurile funcționează în acest fel din timpul „generației de aur” a lui Boban, Suker și Boksic, la sfârșitul anilor ’90. Această generație a adus Croația pe locul trei la Campionatul Mondial din Franța din 1998, generând emoții fără precedent în mica țară balcanică, mai comentează postul german.

Nașul acestui sistem este Zdravko  Mamić e un fel de Giovanni Becali al României. Pe timpul marelui antrenor Miroslav Blažević, prin anii ’80, Mamić ajunge prin conducerea clubului după ce se împrieteneşte cu marele formator de talente.

Între 2003 şi 2016 conduce din poziţia de manager clubul Dinamo Zagreb.  Roteşte, schimbă, aduce fotbalişti. Este certat de propria galerie, de Bad Blue Boys, pentru că face blaturi şi că pretinde 20% din contractele jucătorilor.

Cine este Mamić?

În timpul Războiului de Independență al Croației, în anul 1997, Zdravko Mamić participă la privatizarea industriei lemnului. Ia fabrica Česma din Bjelovar. În 2000, Curtea de conturi stabilişte că operațiunile suspecte ale companie au provocat prejudicii bugetului de stat cu 14 milioane HRK (cuna croată), în timp ce numărul lucrătorilor a fost redus la jumătate.

Se ceartă şi cu foştii săi colegi din galerie. Este cunoscut pentru comportamentul său ostil față de anumiți jurnaliști, amenințând cu violență sau făcând comentarii vulgare despre ei și despre profesia lor. În decembrie 2011, un mic grup de Bad Blue Boys intră peste el într-o conferință de presă, acuzându-l de  „gestionarea incorectă a lui Dinamo Zagreb”. În timpul mandatului de președinte al echipei Dinamo, Mamić a este reținut de poliție de două ori. Odată începutul domniei sale la Dinamo Zagreb în 2003, când vociferează contra unora, iar la 15 martie 2013, este arestat după un atac verbal asupra ministrului croat al sportului, științei și educației, Željko Jovanović, în timpul unui spectacol de radio.

În timpul administraţiei Mamić se schimbă 15 antrenori.

Fostul conducător al lui Dinamo Zagreb fuge însă cu puțin înaintea CM 2018 în Bosnia-Herțegovina. Un tribunal croat îl condamnă pentru îmbogățire frauduloasă, evaziune fiscală și alte infracțiuni.  Mamić vinde perne de stiropor pentru tribunele stadionului.  Încasează, fără să declare la fisc,  pe sub mână, 20% și mai mult din salariile protejaților săi transferați în străinătate. Și asta nu doar o dată, ci în fiecare an, pe toată durata carierei fotbaliștilor. Modric, Mandzukic, Lovren sau fostul jucător profesionist Ivica Olic se numără printre cei vizați. Luka Modric este audiat pe această temă, înainte de Campionatul Mondial din Rusia, de către procurorii croați. Se spune că afirmațiile din faţa magistraţilor sunt contradictorii. Mai întâi recunoaşte plata unei sume pentru Mamić, după care îşi retrage declarația. De atunci, căpitanul naționalei croate este suspectat de mărturie mincinoasă.

Micul mare secret e totuşi Academia de fotbal

Clubul Dinamo Zagreb, încă din 1945, cu zece ani înaintea naşterii lui Mamić, a organizat o academie de cadeţi,  aici ascunzându-se micul mare secret al modului cum a condus acest club, mai bine de jumătate de secol, Liga Croată. Prima echipă de tineret a fost înființată în 1945, dar academia de tineret, cunoscută sub numele de „Hitrec-Kacian,” nu a fost deschisă decât în ​​1967 când a fost ales primul director în persoana lui Branko Horvatek.

În zilele noastre, academia este împărțită în zece categorii de vârstă, cel mai tânăr grup fiind sub 8 ani, iar cel mai în vârstă fiind sub 19 ani. În perioada modernă, academia de tineret a dominat zeci de ani liga de tineret și a avut o influență majoră și la nivel continental. Potrivit Centrului Internațional pentru Studii Sportive (CIES) din Elveţia, Dinamo Zagreb este în prezent cel de-al patrulea cel mai puternic club de pregătire şi de formare a jucătorilor de top din Europa, cu aproximativ 50 de jucători care joacă în topul celor mai bune 31 de ligi naționale. Dinamo Zagreb a fost, de asemenea, cel de-al treilea cel mai bun club de creştere a jucătorilor de Cupă Mondială, conform statisticilor Mondialului din 2014, conform CIES.

„Realul” Luka Modrić de 30 de milioane de lire sterline

Luka Modrić a debutat în 2003.  Se consideră în prezent unul dintre cei mai buni mijloci centrali din lume.  S-a alăturat Academiei Dinamo Zagreb în 2002, când avea 16 ani. După o scurtă perioadă de timp în academie, Modric a fost împrumutat la HŠK Zrinjski Mostar și apoi la NK Inter Zaprešić. La întoarcerea sa la Dinamo Zagreb, Luka Modrić a semnat un nou contract pe termen lung cu clubul, ajutându-l să câștige trei titluri de ligă, două Cupe croate și o Supercupă a Croaţiei, înainte de a decide că este timpul să plece. Pe 26 aprilie 2008, Modrić a fost de acord cu oferta englezilor de la Tottenham Hotspur, unde Modrić va începe să se devină într-unul dintre cei mai buni halferi din Europa. După patru ani la club, s-a mutat la Real Madrid, pentru aproximativ 30 de milioane de lire sterline și a câștigat primul său trofeu pentru club, la doar 36 de ore de la semnarea contractului cu noul club madrilian.  Până acum, Modric a câștigat cu Real Madrid Liga Campionilor, Super Cupa, Cupa Mondială a Cluburior, Copa del Rey și Supercopa de España.


Google Traducere

https://translate.google.ro/?hl=ro
Serviciul gratuit Google traduce instantaneu cuvinte, expresii și pagini web între română și peste 100 de alte limbi.

Google Traducere

Serviciul gratuit Google traduce instantaneu cuvinte, expresii și …

Google Translate

Serviciul gratuit Google traduce instantaneu cuvinte, expresii și …

Traducere online gratuita – Reverso

www.reverso.net/text_translation.aspx?lang=RO
Serviciu gratuit de traducere online. Acest traducator accepta: romana, engleza,franceza,spaniola,italiana,rusa.
Bazându-se pe o technologie avansată de căutare aplicată unui corpus bilingv de date, Reverso Context vă oferă traduceri în context, relevante, ilustrate cu …

Traducere – Wikipedia

https://ro.wikipedia.org/wiki/Traducere
O traducere sau mai demult traducție este o acțiune de a interpreta o accepțiune a textului și după aceea producerea textului echivalent, care are același …

Dicționar engleză-română – Traducere – bab.la

https://ro.bab.la/dictionar/engleza-romana/
Găsește rapid o traducere în dicționarul englez-român. Introdu termenul pe care îl cauți în engleză sau în română. Pentru a traduce într-o altă limbă …

prone to – traducere română – dicționar bab.la

https://ro.bab.la/dictionar/engleza-romana/prone-to
Traducere pentru ‘prone to’ în dicționarul român gratuit și multe alte traduceri în română.

Apertium | O platformă liberă de traducere automată

https://www.apertium.org/index.ron.html?dir=ron-spa
Apertium is a rule-based machine translation platform. It is free software and released under the terms of the GNU General Public License.

Traducere roach – Dictionar roman englez

ro-en.gsp.ro/index.php?d=e&q=roach
roach, chiştoc de marijuana. roach, muc de ţigară cu marijuana, argou în limba engleză. roach, poliţist, argou în limba engleză. roach, fată urâtă, argou în limba …

Traducere site web – AMPLEXOR

https://www.amplexor.com/ro/solutiile-noastre/…language…/traducere-site-web.html

România

OlăneștiDupă adresa de internetUtilizați locația exactă – Aflați mai multe
Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Anticorupție în spațiul ex-sovietic: “Pleacă ai voștri, vin ai noștri”
Primarul capitalei Kârgâzstan, Bișkek, a fost demis în timp ce se afla în concediu. Consiliul ...