SUA vor sancționa firmele europene care fac afaceri cu Iran-ul

Valentin Borcea INTERNATIONAL

Oficialii americani au respins cererile la nivel înalt făcute de Uniunea Europeană ca firmele din blocul comunitar să fie scutite de sancțiuni. Este vorba de penalizările care au reintrat în vigoare în mai, după ce SUA s-au retras din acordul nuclear cu Iran.

Secretarul de Stat, Mike Pompeo, și secretarul Trezoreriei, Steve Mnuchin, au transmis UE să adminstrația de la Washington vrea să pună presiune maximă pe Iran, așa că nu vor exista excepții.

Companiile europene se tem acum să afacerile făcute cu regimul teocratic de la Teheran, după ridicarea sancțiunilor internaționale ca urmare a semnării în 2015 a acordului nuclear, vor fi ruinate. Anul trecut, UE a exportat în Iran bunuri și servicii în valoare de 10,8 miliarde de euro și a avut importuri de 10,1 miliarde de euro, a scris BBC.

Adminstrația Trump a decis în primăvară să se retragă din acordul nuclear cu Iranul, negociat de Barack Obama, China, Franța, Germania, Marea Britanie și Rusia. Prin acest tratat, regimul de la Teheran se angaja să încetinească programul atomic și să se supună controlului international, în schimbul ridicării sancțiunilor care aproape au ruinat economia iraniană. Donald Trump a spus încă din campanie că acordul este prost pentru Statele Unite, deoarece nu împiedică de tot Iranul să obțină bombe nucleare. Experții internaționali au spus că decizia președintelui american nu se justifică, deoarece Teheranul a respectat toate obligațiile sale.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Fotografiile de la botezul Prinţului Louis, ultimul sosit în familia regală britanică
Fotografiile oficiale de la botezul Prințului Louis, mezinul Ducelui William și Ducesei Catherine de Cambridge, ...