Țarul Nicolae al II-lea este considerat de ruşi cel mai influent personaj al secolului XX

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

100 de ani de la uciderea Familiei Imperiale Ruse

Zeci de mii de ruși au participat aseară, la Catedrala Ortodoxă din Ekaterinburg, la o slujbă în memoria celor Șapte Sfinți Martiri : Ţarul Nicolae al II-lea, Țarina Alexandra și copii lor Marile Ducese Olga, Tatiana, Maria, Anastasia și Țarevici-ul Alexei.Toți au fost asasinați de bolșevicii lui Vladimir Ilici Lenin în timpul Revoluției Ruse.

Oamenii au format o coloană mare și au mers în pelerinaj pe jos, mai bine de 20 de kilometri, până la locul unde Familia Imperială a fost executată în noaptea dintre 16 și 17 iulie 1918.

Ceremonii similare au avut loc în mai multe locuri din Rusia. Toți cei prezenți au avut cu ei fie icoane ale Sfinților Martiri Imperiali, fie steagul Imperiului Rus, tricolorul negru-galben-alb. Au fost și grupuri venite din Serbia, o țară care are un mare respect pentru ultimul Țar.

La slujbă, prezentă şi cea care se pretinde urmaşa Romanovilor

La una dintre slujbe a participat și actuala șefă a Familiei Imperiale Ruse, Marea Ducesă Maria Vladimirovna, singura care se pretinde urmaşa Romanovilor. Ea este fiica Marelui Duce Vladimir Kirilovici, fiul Principesei Victoria Melita de Saxa-Coburg-Gotha, sora Reginei Maria a României. Marea Ducesa Maria Vladimirovna a fost botezată în 1953, la Madrid, de Principele Nicolae al României, fratele Regelui Carol al II-lea.

În ziua de 17 iulie 1918, Ţarul Nicolae al II-lea al Rusiei şi familia lui au fost asasinaţi cu sălbăticie de bolşevici. Vestea acestei crime îngrozitoare s-a răspândit prin toată Europa. Regele Ferdinand și Regina Maria erau la Iași, în exil, când au auzit despre masacrul din Ekaterinburg.

La 17 iulie 1998, 80 de ani mai târziu, ţarul şi familia imperială au fost îngropaţi la Sankt Peterburg, în Catedrala Imperială Petru şi Pavel. Cu această ocazie, preşedintele rus Boris Yelţîn a declarat:

„Dragi concetățeni, astăzi este o zi istorică pentru Rusia. Optzeci de ani au trecut de la uciderea ultimului împărat rus și a familiei lui. Am așternut mult timp tăcerea asupra acestei crime monstruoase. Trebuie să spunem adevărul: masacrul de la Ekaterinburg a rămas unul dintre cele mai rușinoase episoade din istoria noastră. Îngropând rămășițele inocentelor victime, noi vrem să ispășim păcatele înaintașilor noștri.”

În 2000, Țarul Nicolae al II-lea și familia sa au fost canonizați de Biserica Ortodoxă Rusă drept “Sfinți Martiri.”

Ultima vizită externă a Familiei Imperiale Ruse a fost la Constanța în 1914. Țarul, Țarina și cei cinci copii ai lor au fost întâmpinați de Regele Carol I și de Principele-Moștenitor Ferdinand. Se dorea o căsătorie între Marea Ducesă Olga și Principele Carol, doar că cei doi nu s-au plăcut. În schimb, probabil ultima dragoste din viața Țareviciului Alexei a fost Principesa Ileana a României, de care s-a atașat foarte mult în timpul scurtei întrevederi.

Un sondaj recent făcut în Rusia arată că Țarul Nicolae al II-lea este considerat cel mai influent lider rus al secolului XX. Îi întrece astfel pe Vladimir Lenin și pe Iosif Stalin, liderii bolșevicilor care l-au asasinat.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
După întâlnirea cu Vladimir Putin, Donald Trump a reușit să-şi pună toată lumea în cap
“Deși am avut o întâlnire bună cu NATO, am avut o întâlnire și mai bună ...