Telemeaua de Sibiu, Magiunul de Topoloveni și Cârnații de Pleșcoi vor putea ajunge în Japonia fără taxe vamale

Valentin Borcea ECONOMIC Principal

Dacă Statele Unite au ridicat bariere vamale pentru importurile din Europa, Țara Soarelui Răsare tocmai le-a coborât.

Uniunea Europeană și Japonia au semnat cel mai mare acord de liber schimb din istoria omenirii. Astfel, a luat naștere o zonă comercială cu 600 de milioane de locuitori și care reprezintă aproape o treime din produsul intern brut al Pământului.

Companiile europene care exportă în Japonia vor face economii de aproape 1 miliard de euro pe an, adică valoarea taxelor vamale care au fost eliminate prin acest acord. Cei mai câștigați vor fi agricultorii și exportatorii de produse agricole.

Japonia elimină tarifele vamale pentru mai multe sortimente de brânză europeană, precum Gouda și Cheddar, taxate în prezent cu 30%, dar și pentru vin, taxat cu 15%. Produsele din carne de porc vor fi comercializate fără niciun fel de taxă suplimentară, iar exporturile europene de carne de vită vor crește semnificativ, deoarece barierele vamale vor fi diminuate.

Mărcile japoneze de maşini se vor ieftini în Europa

Prin acest acord, Japonia va recunoaște produsele europene cu indicație geografică protejată (PGI). Asta înseamnă că Telemeaua de Sibiu, Cașcavalul de Săveni, Magiunul de Prune de Topoloveni și Cârnații de Pleșcoi ar putea să fie văzute mai des în magazinele japoneze. Japonia primește în schimb acces mai ușor pentru automobilele sale pe piața europeană. De asemenea, vor fi stabilite mai multe reguli și standarde comune pentru bunuri și servicii. Ca rezultat, mărcile japoneze de maşini se vor ieftini.

Tratatul trebuie acum ratificat de Parlamentul European și de Dieta Japoniei, dar ar urma să intre în vigoare în 2019. Totuși, unele tarife vamale nu vor fi eliminate brusc, ci eșalonat pe o perioadă de câțiva ani.

Acordul este negociat de mai mulți ani, dar analiștii cred că este un răspuns foarte bun la protecționismul promovat de Donald Trump. În primele zile la Casa Albă, președintele american a retras SUA din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), care ar fi creat cea mai mare zonă de liber-schimb din lume. Celelalte țări, printre care și Japonia, vor merge mai departe și fără americani.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Google a primit cea mai mare amendă dată de UE unei firme
Google s-a ales cu o amendă de 4,3 miliarde de euro de la Uniunea Europeană ...