Presa locală: „Se urmăreşte ca zona de vest a ţării să cumpere energie electrică de la Paks, din Ungaria”

Alina Maria Bogdan ECONOMIC Principal

„Termocentrala Mintia va fi rasă de pe harta energetică a României, cu ajutorul funcţionarilor din Ministerul Energiei în tandem cu „specialişti” din interiorul termocentralei Mintia. Miza una singură: Transformarea zonei de vest a României, în cel mai important consumator de energie electrică produsă în ţara vecină, la Paks”, scrie site-ul hunedoarasuntemnoi.ro. Liderii sindicali sunt hotărâţi să informeze Ministerul Energiei în cursul zilei de azi desprea starea de fapt. 

„Conducerea nu a plătit contribuţiile sociale către bugetul de stat”, afirmă un lider sindical

,,Vom cere schimbarea din funcţie a şefului secţiei Termomecanică, care este principalul vinovat de starea actuală a grupurilor energetice, prin simplul fapt că a acceptat de-a lungul anilor exploatarea acestora fără ca lucrările de mentenanţă impuse de fişa tehnică a agregatelor să fie efectuate la termenele prevăzute. De asemenea, vom cere un audit extern şi pentru alte sectoare de activitate care pot influenţa negativ activitatea de producere a energiei electrice. Vom arăta în perioada următoare cum interesul străin a ajuns la un pas de a rade din temelie această termocentrală, dar şi cum sunt furaţi salariaţii Complexului Energetic Hunedoara cu ajutorul fişelor de plată, care arată că acestora li s-au reţinut contribuţiile sociale fără ca sumele respective să fie virate către şomaj, pensii, sănătate, etc, pentru anul 2018″ – a declarat Cristian Iştoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

Asta se întâmplă în condiţiile celei mai mari creşteri în industria energetică (+24,8%) faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică.

10 miliarde de dolari ruseşti pentru Centrala de la Paks

Centrala nucleară de la Pacs este un proiect semnat de Vladimir Putin și Viktor Orban, prin care Rusia și-a crescut considerabil infleunța în Ungaria. Acordul semnat de Budapesta şi Moscova este secret și acordă firmei rusești Rosatom contractul de construire a două noi reactoare nucleare ce urmează să le înlocuiască pe cele patru existente la Paks, construite în anii ’80. Din cele 12 miliarde de euro necesare finanțării, Rusia acordă Ungariei un credit de 10 miliarde. Miza este una importantă, întrucât centrala asigură jumătate din producţia de energie electrică în Ungaria. Viena consideră că acordul Bruxellesului pentru construcția centralei rusești nu este acceptabilă. Austria se opune proiectului din motive de securitate, ecologice și de politică energetică.

Organizaţiile ungureşti de mediu au protestat faţă de proiectul de la Roşia Montană care aducea statului român beneficii de peste 4 miliarde de dolari, în schimb organizaţiile româneşti de mediu nu au protestat faţă de intenţia de construire a Centralei Nucleare de la Paks.
Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Persoanele apte de muncă pot pierde ajutorul social dacă refuză un loc de muncă
Ajutorul social poate fi pierdut dacă persoana în cauză refuză un loc de muncă sau ...