Meciul Tudorel Toader vs Cristina Tarcea
Tudorel Toader, ministrul Justiției, o acuză pe șefa Curții Supreme că face politică, după ce Cristina Tarcea îl criticase ieri pentru că s-a implicat în revocarea șefei DNA.
”Să înțelegem că este normal ca un judecător de rang înalt să facă politică? Să înțelegem ca nu este normal ca un ministru să critice un judecător, dar este normal ca un judecător sa critice un ministru?”, a scris vineri ministrul Tudorel Toader pe contul său de Facebook.
Replica lui Toader vine la doar o zi după ce Cristina Tarcea, președintele Înaltei Curți, a declarat la „Realitatea TV” că procesul de revocare din funcția de șefă DNA a Laurei Codruța Kovesi a fost ”inadmisibil de politizat”, adăugând că a urmărit ”intrigată tot ceea ce s-a întâmplat”. Tarcea l-a criticat și pe Tudorel Toader, spunând că ”nu mi se pare normal ca un ministru al Justiţiei să sesizeze Curtea Constituţională pe un aspect, până la urmă comun, al revocării unui procuror şef”.
Scurt comentariu.
Noile legi ale justiţiei tocmai asta stabileşte: o şi mai mare independenţă a magistraţilor.
Ce nu le convine celor care au făcut din “legile justiţiei” o agendă de atac e că ministrul justiţiei poate numi un procuror şef al DNA, după un concurs.
În Germania preşedintele a revocat mai mulţi preşedinţi de Curţi de Apel. Nimeni n-a ieşit în stradă să bată cu petul.
Când Monica Macovei schimba şefi de Parchete şi şefi de Curţi de Apel nu s-a auzit nici pâs din partea societăţii în civil. Poate că atunci nici nu era născută.
Ministrul justiţiei poate schimba preşedinţii tribunalelor in majoritatea ţărilor europen.
Cunosc cel puţin trei case de avocatură care ar fi dispuse să apere statul român la Curtea Europeană de Justiţie în cazul unui proces. Simplu pe drept comparat.