Cele mai mari gafe ale premierilor lumii
- Gerhard Schroder
Aflat într-o vizită oficială în Israel în 2000, cancelarul Germaniei a stins din greșeală flacăra eternă în memoria victimelor Holocaustului de la institutul Yad Vashem din Ierusalim. Liderul de la Berlin a dat de manetă în sens opus și, în loc să facă flacăra să se aprindă mai tare, a stins-o. A fost nevoie de intervenția unui tehnician că să o reaprindă. Semnificația momentului este lesne de înțeles, mai ales că a fost implicat premierul țării care a cauzat Holocaustul.
- David Cameron
Premierul Marii Britanii, David Cameron, a ofensat China în timpul unei vizite oficiale din 2010 din cauză că a purtat un mac pe palton. Pentru britanici, macul este un simbol prin care se onorează soldații căzuți în luptă. Dar floarea roșie le amintește chinezilor de Războaiele Opiului purtate în secolul XIX împotriva britanicilor. China a fost înfrântă atunci, iar Marea Britanie a anexat Hong Kong timp de 99 de ani.
Aceasta nu a fost singura gafă a lui David Cameron cât timp a stat la 10 Downing Street. Întrebat de un jurnalist cât costă o pâine, premierul britanic a spus că nu știe deoarece are o mașină de făcut pâine acasă. Iar în 2016, David Cameron a spus că Regina Elisabeta a II-a “a tors de fericire” când a aflat că Scoția va rămâne în Regatul Unit, în condițiile în care este un tabu uriaș să vorbești despre conversațiile avute cu suverana.
- Silvio Berlusconi
Fostul premier italian Silvio Berlusconi este o sursă aproape inepuizabilă de gafe. În 2006, a spus că este “Iisus Hristos al politicii,” deoarece se sacrifică pentru toți. În 2003, a declarat pentru o revistă italiană că “Mussolini nu a ucis pe nimeni. Mussolini obișnuia să trimită oamenii în vacanță, în exil intern.” În 2010, după ce a erupt scandalul Bunga-Bunga, Silvio Berlusconi a spus că “e mai bine să-ți placă fete frumoase decât să fii homosexual.” După cutremurul din L’Aquila din 2009, premierul italian le-a transmis celor 17 mii de sinistrați, cazați în adăposturi temporare, că ar trebui să se simtă la într-o vacanță la cort. Și liderii mondiali au fost ținta atacurilor lui Berlusconi. Despre Barack Obama a spus că este “tânăr, chipeș și bronzat,” iar pe Angela Merkel a caracterizat-o în 2011 drept “atât de grasă încât nimeni nu vrea să facă dragoste cu ea.”
- Benjamin Netanyahu
În 2015, premierul Israelului Benjamin Netanyahu a spus în timpul unei conferințe a Congresului Mondial Sionist că Adolf Hitler nu a vrut să omoare evreii, ci doar să-i expulzeze, dar că a fost împins de la spate de Marele Muftiu al Ierusalimului, Haj Amin al-Husseini, liderul musulmanilor din Palestina Britanică. Benjamin Netanyahu a susținut că muftiul i-a spus lui Hitler în 1941 să ardă evreii, deoarece dacă i-ar expulza, s-ar duce toți în Orientul Mijlociu. Această teorie este respinsă de marea majoritate a istoricilor, deși se știe că Haj Amin al-Husseini a susținut cauza nazistă.
- Shinzo Abe
Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a căzut într-o groapă plină cu nisip, în timp ce juca golf cu Donald Trump pe parcursul vizitei sale oficiale în SUA. Camerele televiziunilor au surprins momentul când liderul de la Tokyo a alunecat și a căzut rostogolindu-se în groapă, dar și faptul că Donald Trump nu a intervenit în niciun fel ca să-și ajute musafirul.
- Theresa May
În 2016, în timp ce răspundea la întrebări în Camera Comunelor, premierul britanic Theresa May și-a întrerupt discursul ca să-l felicite pe liderul opoziției, laburisul Jeremy Corbyn, pentru nașterea nepoatei sale. Toți parlamentarii au izbucnit în râs deoarece nepoata de care vorbea Theresa May nu exista. Șefa guvernului a dat apoi vina pe un coleg că i-a vândut informații false.
- Narendra Modi
Premierul Indiei, Narendra Modi, a greșit în repetate rânduri numele celei mai cunoscute persoane din istoria lumii: Gandhi. În locul să-i spună Mahatma Gandhi, liderul de la New Delhi i-a spus “Mohanlal” Gandhi. Narendra Modi a făcut această gafă de cel puțin trei ori.
De asemenea, premierul Indiei a afirmat că Alexandru Macedon a fost înfrânt de armatele indiene când a vrut să cucerească regiunea Bihar, desi marele luptător macedonean nu a ajuns niciodată atât de departe.
Narendra Modi a reușit contra-performanța de a-i ura “La mulți ani!” președintelui Afganistanului cu 96 de zile înainte de aniversare. Surprins, liderul de la Kabul i-a mulțumit premierului indian pentru urările anticipate.
- Paul Keating
În 1992, premierul Australiei de la acea vreme, Paul Keating a făcut una dintre cele mai mari gafe pe care putea să le facă: a pus mâna pe spatele Reginei Elisabeta a II-a. Incidentul s-a întâmplat în timpul unei vizite a suveranei pe tărâm australian. Filmările arată cum șeful guvernului de la Canberra întinde mână spre dosul Reginei, oficial șefa de stat a Australiei, în timpul unui eveniment. Un asemenea gest este o uriașă încălcare a protocolului regal, iar Paul Keating, în calitate de premier al Australiei ar fi trebuit să știe asta. Dar Paul Keating are circumstanțe atenunate, având în vedere că este republican.
În eticheta regală nimeni nu poate pune mâna pe un Suveran.