UE trece de partea Iranului în conflictul cu SUA

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Statele Unite ale Americii au anunțat că de astăzi vor reimpune sancțiuni economice puternice Iranului, ca urmare a faptului că Administrația de la Washington a denunțat acordul nuclear semnat cu Teheranul în 2015. În primă fază, vor fi vizate industria auto, aurul, cărbunele și oțelul. De asemenea, guvernul iranian nu va mai avea voie să cumpere avioane americane și europene, dar și dolari. În plus, toate companiile străine care fac afaceri în Iran riscă să fie penalizate serios de către Statele Unite. În noiembrie vor fi reactivate și sancțiunile impuse exporturilor de energie, mai ales petrol.

Anunțul a fost făcut de secretarul de Stat, Mike Pompeo, care a transmis Iranului că trebuie să se comporte ca o țară normală. Șeful diplomației americane a spus că sancțiunile se leagă și de nemulțumirile pe care iranienii le au față de propriul guvern. Statele Unite vor ca cetățenii din Iran să aibă un cuvânt mai mare de spus în alegerea liderilor, a mai declarat Mike Pompeo.

Uniunea Europeană, semnatară a acordului nuclear cu Iranul, alături de Franța, Germania, Marea Britanie, China, Rusia și SUA, a anunțat că nu va ține cont de hotărârea luată la Washington. Șefa diplomației UE, Federica Mogherini și miniștrii de Externe din Franța, Jean-Yves Le Drian, Germania, Heiko Maas și Marea Britanie, Jeremy Hunt, au dat o declarație comună prin care anunță că toate firmele europene care fac afaceri legitime cu Iran nu vor fi afectate de sancțiuni americane.

În acest sens, de mâine la intra în vigoare Statutul de Blocare al Uniunii Europene. Acesta este un document care protejează o jurisdicție, în cazul acesta UE, de legi date de o țară terță, Statele Unite, și de hotărârile unor curți internaționale pe subiectele din statut. Inițial, statutul de blocare a fost creat în 1996, astfel încât UE să poată trece de embargoul american asupra Cubei și de unele sancțiuni impuse Iranului și Libiei, dar nu a fost folosit niciodată până acum, deoarece diferendete au fost rezolvate altfel atunci.

Statutul de blocare este menit să protejeze afaceri europene uriașe. Doar anul trecut, valoarea schimburilor comerciale dintre UE și Irau au depășit 20 de miliarde de euro. Total, Airbus, ATR, Maersk, Siemens și Renault sunt companiile din UE cu cele mai mari investiții în Iran, investiții puse în pericol de decizia SUA de a reimpune sancțiuni.

Administrația Trump a decis că penalitățile impuse Iranului trebuie să revină deoarece regimul theocratic de la Teheran nu a renunțat la programul nuclear militar, a continuat să dezvolte rachete balistice și nu a încetat să finanțeze terorismul global. Acestea, pe lângă opresiunea la care sunt supuși iranienii de către ayatollahi. Adminstrația americană a vorbit voalat și de o schimbare de regim în Iran. Prințul Moștenitor Reza Pahlavi, fiul ultimul Șah, cel înlăturat de ayatollahi în 1979, stă în Statele Unite, este apropiat de cercurile de la Casa Albă și este foarte vocal împotriva regimului de la Teheran. La fiecare protest ce are loc în Iran, lozincile “Moartea Ayatollahilor” sunt cuplate cu “Reza Șah fii binecuvântat și întoarce-te!”

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Vicepremierul Italiei: Respectarea normelor fiscale ale UE nu este o prioritate, nevoile cetățenilor sunt prioritare
Luigi Di Maio, vicepremier al Italiei și liderul celui mai mare partid al țării, Mișcarea ...