Mitingul din 10 august – măsuri sporite de securitate, după ce toți organizatorii s-au retras
Jandarmeria Română a transmis astăzi, prin intermediul purtătorului de cuvând Marius Militaru, care sunt măsurile de siguranță luate în perspectiva mitingului Diasporei din 10 august. Declarațiile jandarmilor vin după ce mai multe persoane au transmis în spațiul public mesaje împotriva forțelor de ordine. Mitingul din 10 august prezintă un grad crescut de risc, câtă vreme organizatorii acestuia s-au retras în ultimul moment, iar asociațiile strâns legate de Sebastian Ghiță și-au anunțat prezența, conform surselor din Jandarmerie.
Jandarmeria solicită protestatarilor să se delimiteze de acte de violență
„Am văzut şi citit ameninţări cu moartea, vărsare de sânge la adresa jandarmilor care ar urma să asigure buna desfăşurare a protestului. Vreau să vă asigur, şi când spun acest lucru am mandatul instituţional, că autorităţile nu vor tolera astfel de atitudini şi nu vor sta impasibile în faţa unor astfel de manifestări care sunt în afara cadrului legal. De asemenea, nu vom tolera niciun fel de nesupunere civică, de acţiuni violente, care urmăresc destabilizarea socială sau ordinii de drept şi a ordinii constituţionale” a declarat în cadrul conferinței de presă purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru. Acesta a ținut de asemenea să puncteze că ”Jandarmeria Română nu se confruntă cu cetăţenii sau cu participanţii la o adunare publică. Rolul nostru este de a asigura ordinea de drept, de a asigura siguranţa participanţilor şi a celor care vor să manifeste, adoptând un anumit mod, dar şi al celorlalţi care nu au legătură cu protestul. Recomandăm tuturor să se delimiteze cu fermitate de acest tip de atitudini care nu sunt altceva decât incitări menite să crească riscul radicalizării împotriva forţelor de ordine, cu intenţia de a obţine o reacţie. Acesta este mesajul nostru principal – să ne exprimăm cu toţii, aşa cum spune Constituţia, la aricolul 39, la întrunirea şi la libertatea de întrunire, dar într-un mod paşnic.”
DIICOT s-a autosesizat în cazul unui bărbat care a îndemnat protestatarii la acte de violență
Conferința de presă organizată de Jandarmerie este mai mult decât necesară în contextul în care, în ultimele zile, mai mulți așa-ziși protestatari au îndemnat la violență și manevre de tip revoluționar. Autoritățile chiar s-au autosesizat ieri în cazul lui Ovidiu Grosu care a îndemnat public protestatarii din 10 august la acte de violență împotriva autorităților. Conform unui comunicat de presă transmis de DIICOT publicației Newstandard, „La data de 07.08.2018, procurorii DIICOT – Structura Centrală s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în seara zilei de 06.08.2018, în cadrul unei emisiuni difuzate de către un post de televiziune naţional, a fost prezentat un interviu al numitului Ovidiu Grosu pe parcursul căruia, acesta, care s-a autointitulat «adevăratul organizator al protestului diasporei din 10 august», i-a îndemnat pe viitorii participanți la manifestare să recurgă la acte de violență îndreptate împotriva integrității corporale a forțelor de ordine, inclusiv a vieții acestora.”
Nimeni nu vrea să asume organizarea mitingului
Autoritățile au toate motivele să fie îngrijorate mai ales în contextul în care Federația Românilor de Pretutindeni, care a solicitat autorizarea mitingului din 10 august, a renunțat la responsabilitatea de a-l organiza mitingul. Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, a declarat – în acest context al deciziei de renunțare la statutul de organizator – că ” e o atitudine neserioasă, ca şi prima solicitare pe care acest domn, care are domiciliu în Anglia, a făcut-o. S-a jucat cu o chestiune de o asemenea importanţă, şi-a dorit escaladarea în spaţiul public a unei astfel de situaţii, lucru care l-a dus în acest moment la nimic altceva decât să realizeze că acest gen de discurs nu este unul matur. (…) Poate că în acest fel intrăm într-o altă eră de abordare, şi anume aceea a normalităţii, a oamenilor care ştiu să aprecieze când fac astfel de solicitări. Nu şi-a dorit decât să ducă în derizoriu autorităţile române, care au tratat cu atenţie solicitarea dumnealui.” Este neclar dacă vor exista organizatori oficiali ai mitingului care să fie trași la răspundere în eventualitatea în care lucrurile vor degenera.
Influențele politice ale unui miting civic
Mitingul Diasporei din 10 august pare să aibă mai mult decât o miză civică onestă. Mai multe organizații politice sau cu interese politice s-au implicat în popularizarea acestui eveniment în încercarea de a împinge agende proprii pe spatele românilor onești plecați în afara granițelor. Conform evz.ro, Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor PACT (fondată de vicepreședintele Bancorex Marinel Burduja și frecventată de Sebastian Ghiță, Dan Voiculescu și Mihai Gâdea) și PMP (partidul lui Băsescu) ar fi doar două dintre formațiunile care doresc confiscarea agendei juste a românilor din Diaspora.
PNL, prin vocea președintelui său Ludovic Orban, a transmis membrilor de partid că fiecare decide individual, nu se face nimic organizat.