Tudorel Toader susţine că evaluarea procurorului general nu e o formă de presiune exercitată în legătură cu protestul din 10 august
O întreagă societate a aşteptat de la Augustin Lazăr rezolvarea dosarelor Revoluţiei şi ale Mineriadelor. Fostul procuror Dan Voinea, scos subit la pensie, cel care s-a ocupat mai bine de un deceniu de dosarul evenimentelor din decembrie 1989, a spus că nu se doreşte aflarea adevărului.
Aproape 500 de protestatari, în frunte cu soţia lui Paul Gâzea, eroul descoperit de UM-uri, un bolnav adus la protestele din 10 august de către colegii liberali din Alexandria, îşi pun speranţă că Augustin Lazăr va rezolva cu celeritate dosarul împotriva jandarmilor.
Azi, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat la sediul ministerului că evaluarea procurorului general Augustin Lazăr nu este o formă de presiune exercitată în legătură cu soluționarea dosarului protestului din 10 august sau a celui privind Revoluția.
În timpul conferintei de presă de la sediul ministerului, ministrul Tudorel Toader l-a acuzat pe Augustin Lazăr că a făcut declarații contradictorii referitoare la respectivele protocoale, pe care le-a trimis ministerului și CSM fără ca respectivele instituții să poate face ceva cu ele tocmai pentru faptul că erau secrete.
Tudorel Toader a mai precizat că el nu spune că protocoalele secrete sunt ilegale, ci doar că i se par nefirești.
”Într-un stat de drept, protocoalele au caracter nefiresc. Avem Constituţie, avem o bogată jurisprudenţă constituţională, avem norme juridice de natură să permită o bună interpretare a legii. Legalitatea respectivelor protocoale poate fi stabilită numai de instanţa de contencios administrativ”, a explicat el.
Două protocoale înregistrate în aceeaşi zi
Ministrul Justiţiei şi-a exprimat și “o nedumerire personală,” în finalul conferinței de presă, referitor la faptul că la Parchetul General au fost înregistrate, în 2016, în aceeaşi zi, două protocoale de colaborare cu SRI, care au conţinuturi şi numere de articole diferite.
“S-a vorbit – şi dânsul (procurorul general – n.r.), în conferinţa de ieri, am vorbit şi eu în această documentare – de protocolul din decembrie 2016. Mai exact, înregistrat la Ministerul Public pe data de 8 decembrie 2016. Am vorbit despre protocolul, la singular, din decembrie 2016. Numai că, în aceeaşi dată, la Ministerul Public, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, apar două protocoale, în aceeaşi zi, sub numere diferite, având conţinuturi diferite, având şi număr de articole diferite. În corespondenţa oficială primită de la Parchet se face referire la protocolul din data de …, numărul din data de …, fără precizarea că au fost şi sunt două protocoale din aceeaşi dată cu numere şi conţinuturi diferite”, a susţinut ministrul Justiţiei, precizând că aceste lucruri urmează a fi clarificate.
Procurorul general Augustin Lazăr a făcut publică luni corespondența oficială cu ministrul Tudorel Toader din luna martie, corespondență în care îl anunța cu acesta că Parchetul General a semnat cu SRI un protocol cu SRI în decembrie 2016, protocol denunțat deja.
Lazăr a anulat astfel declarațiile lui Toader, care îl acuzase pe procurorul general că i-ar fi ascuns existența acestui protocol.
Tudorel Toader a folosit tocmai acest motiv pentru a anunța că a declanșat procedura de evaluare a lui Augustin Lazăr.
Augustin Lazăr a lansat acuzaţii dure la adresa ministrului justiţiei
Totodată, procurorul general a lansat o serie de critici dure la adresa ministrului Justiției pe care l-a acuzat că manipulează opinia publică, precizând că ”avem nevoie de media mai mult ca niciodată pentru a face cunoscut adevărul despre activitatea Ministerului Public”.
El a calificat perioada actuală ca fiind “una dificilă pentru justiţie şi statul de drept din România” şi a dat publicităţii corespondenţa purtată cu Ministerul Justiţiei şi CSM.
“Este un context în care manipularea opiniei publice este frecvent folosită ca instrument pentru destabilizarea activităţii procurorilor. Declaraţia mea are rolul de a stabili adevărul cu privire la o temă extrem de dezbătută – cea ca protocoalelor de cooperare cu SRI. Ministerul Public are misiunea de a asigura pe bază de probe aflarea adevărului. (…) Fac publică corespondenţa purtată cu ministerul Justiţiei şi CSM, adevărul nu trebuie să supere pe nimeni, este unul singur. Din această corespondenţă rezultă cu claritate faptul că Ministerul Public a acţionat în permanenţă astfel: în mod transparent, prin informarea CSM şi a ministrului Justiţiei, în legătură cu toate demersurile iniţiate cu referire la protocoale; în mod constant, pentru desecretizarea protocoalelor din decembrie 2016, primul demers fiind făcut la data de 13 martie 2017, într-un cadru legal, care a reprezentat un mod instituţional de lucru pentru România. A se vedea în acest sens protocoalele similare încheiate de SRI cu Inspecţia Juridică, cu CSM, Înalta Curte şi alte instituţii ale statului român”, a precizat Lazăr într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, toate protocoale încheiate de SRI au fost denunţate de părţi, ele fiind încheiate în cadru legal ca mod de lucru instituţional generalizat în România la data încheierii, “şi apoi demontate prompt şi lipsite de efecte”, în contextul suspiciunilor apărute în spaţiul public.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader a anunțat sâmbătă dimineață, pe Facebook, că declanșează procedura d evaluare a activității manageriale a procurorului general Augustin Lazăr. Este, practic, primul pas, pentru revocarea șefului Parchetului general. Măsura vine la două zile după ce Darius Vâlcov, condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare pentru corupție, a publicat pe Facebook un protocol încheiat în decembrie 2016 între Parchetul general și SRI și abrogat în februarie 2017. Vineri, liderul PSD, Liviu Dragnea, a solicitat Inspecției Judiciare ”să pornească o anchetă la Parchetul general”.