UE vrea eliminarea orei de iarnă
Comisia Europeană a propus renunțarea la practica datului ceasului înainte și înapoi în fiecare an, deoarece ar afecta sănătatea locuitorilor, conform unui studiu recent.
Totuși, consultarea populară pe care își bazează executivul european decizia arată că subiectul este un marginal pe continent. Au fost 4,6 milioane de respondenți, dintre care 84% au spus că vor să se renunțe la schimbarea orei. Dar populația Uniunii Europene este de peste 512, 5 milioane de oameni, așa că la studiul CE a participat doar 0.89% dintre locuitorii blocului continental.
În prezent, legislația europeană obligă țările membre UE să dea ceasul înainte și înapoi. Prevederea intrată în vigoare în 1996 se bazează pe ideea că această procedură ar duce la economii de energie. Dar ultimele studii nu au susținut această ipoteză.
Comisia Europeană vrea ca fiecare stat să decidă dacă rămâne definitiv la ora de iarnă sau la ora de vară. Președintele CE, Jean-Claude Juncker, susține permanentizarea orei de vară. În prezent, în UE sunt trei fusuri orare: GMT, sau ora Europei de Vest (Marea Britanie, Irlanda și Portugalia), GMT+1 Ora Europei Centrale (toate statele din Spania până în Ungaria) și GMT+2 Ora Europei de Est (România, Bulgaria, Grecia, statele baltice și Finlanda)