Muzeul Național din Rio de Janeiro, distrus integral de un incendiu

Marius Ghilezan INTERNATIONAL Principal

Un dezastru fără margini a lovit noaptea trecută Brazilia, dar și cultura din toată lumea. Muzeul Național din Rio de Janeiro, vechi de 200 de ani, a fost complet mistuit de un incendiu uriaș. Cauzele dezastrului nu sunt deocamdată cunoscute, dar efectele se văd clar.

Toate cele 20 de milioane de exponate, de o valoarea inestimabilă, s-au făcut scrum. Este vorba de cele mai vechi vestigii umane găsite vreodată în Lumea Nouă, dinozauri, mumii egiptene, obiecte de la Pompeii, meteoriți și multe altele.

Administratorii muzeului acuză guvernul actual și guvernele precedente că nu s-au interesat deloc clădire, deși știau că este una dintre principalele instituții de cultură din Brazilia și că sunt necesare lucrări de protejare a edificiului’. Pompierii au spus că hidranții de lângă palat nu funcționau și că au trebuit să ia apă dintr-un lac, pentru a stinge flăcările.

Palatul care găzduia colecțiile a fost reședința Familiei Imperiale a Braziliei. Chiar în ziua când a luat foc, se împlineau 196 de ani de când Împărăteasa Leopoldina, consoarta primului Împărat al Braziliei, Pedro I, a semnat declarația de independență față de Portugalia. Acest moment istoric a avut loc chiar în clădire. De asemenea, foarte multe dintre obiectele din muzeu fuseseră strânse de Împăratul Pedro al II-lea, care și-a dedicat viața culturii și educației.

Foarte mulți brazilieni văd acest incendiu ca pe o metaforă a crizei prin care trece țara lor. Guvernul federal stângist a cheltuit miliarde de dolari pentru organizarea Olimpiadei de Vară și a Compionatului Mondial de Fotbal, a construit arene și stadioane, dar care sunt acum în paragină și nefolosite. Dar același guvern federal a ignorat Muzeul Național și prin acest fapt, întreaga istoria a țării.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Comuniștii ruși au demonstrat împotriva lui Vladimir Putin
Zeci de mii de oameni, membrii sau simpatizanți ai Partidului Comunist Rus, au ieșit în ...