Austria, privită cu neîncredere de aliați din cauza coaliției pro-Putin

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Guvernul de dreapta și extremă-dreaptă al Austriei, cunoscut pentru înclinațiile sale pro-Putin și pro-Rusia, a trebuit să ia măsuri ca să-și liniștească partenerii, după ce a venit la putere. De când ÖVP și FPÖ au anunțat că vor face guvern, în decembrie anul trecut, în capitalele aliate s-a răspândit îngrijorarea că informațiile secrete nu mai pot fi împărtășite în siguranță cu Austria, deoarece riscau să ajungă direct la Kremlin.

Serviciile secrete austriece, suspecte că sifonează Moscovei

Ministrul austriac de Interne a recunoscut că țara sa a fost constrânsă de serviciile de informaţii aliate să ia „măsuri” să liniștească aceste îngrijorări în rândul partenerilor. Oficialul este implicat de mai multe luni în controversa privind o percheziţie efectuată în februarie la sediul Biroului pentru protecţia Constituţiei şi lupta împotriva terorismului (BVT), însărcinat cu securitatea internă.

El a recunoscut vineri, în cursul unei şedinţe a parlamentului, că el şi colaboratorii săi au fost nevoiţi să prezinte explicaţii în legătură cu această operaţiune serviciilor de informaţii europene partenere care au agitat spectrul unei suspendări a cooperării lor, a scris Agerpres.

Austria nu e membră NATO

Controversata percheziţie a birourilor şi domiciliului mai multor agenţi ar fi dus în realitate la confiscarea unor documente legate de lupta împotriva extremismului de dreapta. O parte a percheziţiilor au fost recent declarate ilegale de către justiţie din cauza nerespectării procedurilor.

FPÖ, partidul de extremă-dreaptă aflat la guvernare în Austria, are un protocol de colaborare cu Rusia Unită, formațiunea politică a lui Vladimir Putin. De asemenea, liderii săi au cerut în repetate rânduri ridicarea sancțiunilor europene aplicate Rusiei după anexarea Crimeei. În plus, ministrul austriac de Externe, Karin Kneissl, susținută de FPÖ, l-a avut ca nuntaș chiar pe președintele rus.

Austria este, oficial, neutră, nefiind nici măcar membră NATO. Spionajul este legal pe teritoriul austriac, cât timp nu vizează Austria. Chiar și în timpul Războiului Rece, Viena a fost loc de întâlnire pentru spionii din toată lumea, atât din blocul estic, cât și din Occident.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Focar de pestă porcină africană în China, 40.000 de animale sacrificate
China, cel mai mare crescător de porci din lume, a trebuit să sacrifice 40.000 de ...