Viktor Orban: Merkel vrea să trimită mercenari în Ungaria, ca să nu ne apărăm
În timpul unei intervenții la postul public de radio, șeful guvernului de la Budapesta și-a acuzat omologul de la Berlin că vrea să slăbească intenționat capacitatea Ungariei de a-și apăra propriile granițe. Acesta, crede Viktor Orban, că este unul dintre obiectivele întăririi cerute de Angela Merkel a agenției europene pentru baza frontierelor externe Frontex.
“Dacă nu pot forța Ungaria să accepte imigranți, atunci trebuie să fim lăsați fără dreptul de a ne proteja granița. UE vrea să trimită mercenari care să ia puterea fiilor Ungariei de a-și apăra frontierele țării. Să nu ne facem iluzii, acești mercenari vor lăsa imigranții să intre” – a spus premierul maghiar.
O Legiune străină de apărare a frontierelor
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat în timpul discursului său despre Starea Uniunii că va propune o creștere substanțială, cu 10.000 de oameni, a efectivelor de care dispune Frontex. Această agenție ajută statele membre ale UE și țările asociate la spațiul Schengen să își gestioneze frontierele externe. De asemenea, contribuie la armonizarea controalelor la frontieră pe teritoriul Uniunii. Frontex facilitează cooperarea între autoritățile de frontieră din fiecare țară a UE, oferind asistență tehnică și expertiză. FRONTEX coordonează operațiuni maritime (de exemplu, în Grecia, Italia și Spania), dar și operațiuni la frontierele externe terestre, inclusiv în Bulgaria, România, Polonia și Slovacia. Agenția este, de asemenea, prezentă pe multe aeroporturi internaționale din Europa.
Frontex nu deține echipamente și nu dispune de propriile echipe de polițiști de frontieră. Atunci când coordonează operațiuni comune se bazează pe statele membre care trimit polițiști de frontieră, nave, aeronave și alte resurse.
Frontex plăteşte cheltuielile honvezilor
Frontex rambursează costurile legate de detașarea polițiștilor de frontieră, precum și cheltuielile cu transportul, combustibilul și întreținerea echipamentelor utilizate pe durata operațiunilor.
În toate domeniile sale de activitate (operațiuni, analiza riscurilor, formare, cercetare și dezvoltare și returnări) Frontex acționează în calitate de coordonator, înființând rețele specializate între autoritățile de frontieră. Scopul este de a dezvolta și de a face schimb de bune practici între autoritățile de frontieră din UE și din țările asociate la spațiul Schengen.
În prezent, Ungaria este granița externă a spațiului Schengen cu Români, Serbia și Ucraina. Guvernul de la Budapesta a construit un gard pe frontiera sârbo-maghiară, care să blocheze așa-numita rută balcanică de imigrație. Modul în care Ungaria a tratat refugiații a fost una dintre bilele negre ale raportului prin care s-a deschis activarea Articolului 7.
Aderarea la Schengen tot amânată
O dată cu aderarea mult-amânată a României la Schengen, țara noastră va fi înconjurată din trei părți de teritorii non-UE: Serbia, Ucraina și Republica Moldova, plus frontiera maritimă din Marea Neagră.