Legea insolvenţei, modificată prin OUG, converteşte datoriile firmelor către stat în acţiuni pe care le va putea valorifica pe piaţa liberă
Legea insolvenţei, modificată joi prin OUG, are rolul de a însănătoşi climatul economic din România, unde mai mult de 6.000 de firme, cu peste 64.000 de angajaţi, se află în diferite stadii ale insolvenţei. Întrebat dacă statul va putea recupera ceva, ministrul de finanţe Eugen Teodorovici, a spus că şansele sunt aproape de zero astăzi, dar deschide posibilitatea convertirii datoriilor în acţiuni, pe care statul le va putea valorifica pe piaţa liberă.
“Avem două posibilităţi care până acum nu au fost permise. Şi anume partea de conversie de creanţe în acţiuni şi, de asemenea, vânzarea acelor acţiuni(…), o dată. Pe de altă parte, se poate şterge din partea de creanţe de până la 50%, desigur aceste operaţiuni nu se pot cumula – sunt trei cel puţin reacţiuni prin care o dată mediul de afaceri are şansa sau acele companii aflate în insolvenţă au şansa cu tăierea din creanţe să-şi revină – oricum această tăiere se face numai în situaţia în care acea companie este posibil să spunem să fie o companie viabilă în mediul economic. Deci este una dintre posibilităţi: cum spuneam, statul să poată să deţină, să convertească aceste creanţe în acţiuni şi după aceea să le valorifice. Iar, o practică corectă şi modernă în baza căreia în primul rând statul lasă mediul de afaceri să funcţioneze în mod corect. Pe de altă parte, şi statul poate să recupereze o parte din ceea ce astăzi este acea creanţă mare, de 63 de miliarde de lei”, a adăugat ministrul de Finanţe.