Ruşii susţin că au pierdut mai puţine vieţi în Siria, decât americanii în Irak
Rusia a pierdut 112 soldați în cei trei ani de când a început intervenția militară din Siria, ca să susțină regimul lui Bashar al-Assad. Acesta este bilanțul oficial, prezentat de către autoritățile de la Moscova. Mai bine de o treime dintre militari și-au pierdut viața în două tragedii aviatice: în martie, atunci când un avion de transport s-a prăbușit, au murit 32, iar alți 14 au decedat când un aeronavă de spionaj a fost doborâtă de antiaeriana siriană.
Mai puţine morţi decât în Afganistan
Ruşii au spus că au pierdut foarte puțin oameni, comparativ cu alte războaie la care au participat, iar asta înseamnă că armata Moscovei luptă mai bine. De exemplu, atunci când URSS a invadat Afganistanul, în primii trei ani de lupte, Armata Roșie a pierdut circa 4.800 de militari, plus 15 avioane, aproximativ 100 de elicoptere, 60 de tancuri şi circa 400 de blindate. Oficialii moscoviți au amintit şi de pierderile coaliţiei conduse de SUA în primii trei ani de lupte în Irak, când această coaliţie a pierdut 2.515 militari, dintre care 2.309 americani, a scris Agerpres.
Nu se iau în calcul mercenarii ruşi
Dar alte surse neoficiale susţin că este posibil ca în războiul din Siria să fi murit şi sute de mercenari ruşi, recrutaţi de companii militare private. Intervenţia militară rusă în Siria a constat în special în sprijin aerian oferit trupelor terestre ale preşedintelui Bashar al-Assad, care a reuşit astfel să se menţină la putere şi să recucerească treptat teritoriile cucerite de rebeli într-un război care până la ora actuală a provocat peste 350.000 de morţi şi milioane de refugiaţi. Provincia nord-vestică Idlib este în prezent singurul teritoriu care mai este controlat de insurgenţii sprijiniți de Occident.
Americanii şi francezii au distrus califatul statului islamic, dar nu şi statul
De la tribuna ONU, ministrul de Externe al Siriei a spus că Forţele militare ale SUA, Turciei şi Franţei trebuie să părăsească „imediat” Siria. Americanii și francezii sunt principalele forțe ale coaliției internaționale împotriva organizației teroriste Stat Islamic, care încă are o prezență pe teritoriul sirian, în ciuda dispariției așa-zisului califat. Iar armata turcă a făcut dese incursiuni în nordul Siriei, ca să îndepărteze de la graniță milițiile kurde siriene și să atace separatiștii care luptă pentru un Kurdistan independent.