Charles Aznavour, legenda muzicii franceze, a murit la 94 de ani
Peste 80 de ani de carieră, 180 de milioane de albume vândute, 1200 de cântece și roluri în peste 60 de filme. Acestea sunt doar cele mai impresionante cifre ale carierei legendarului muzician Charles Aznavour, care a murit pe data de 1 octombrie 2018 la vârsta de 94 de ani. Numele său apare pe Walk of Fame la Hollywood iar CNN l-a numit “artistul secolului XX” În 1998. I-a întrecut pe Bob Dylan și Elvis Presley.
Provenit din părinţi armeni, fugiţi din cauza genocidului otoman
Charles Aznavour s-a născut la Paris în 1924, din părinți armeni, care au fugit din țara natală în Franța din cauza genocidului otoman împotriva poporului armean. Numele său original este Shahnour Vaghinag Aznavourian. Versurile cântecelor sale au fost inspirate și de copilăria sa ca un imigrant sărac. La 9 ani a fost nevoit să renunțe la școală, deoarece nu avea suficienți bani. Asta l-a convins să devină artist iar la 11 ani juca deja roluri de copii la Teatrul Marigny din Paris.
Edith Piaf l-a ridicat pe podium
În 1941, a făcut echipă cu un alt actor, Pierre Roche, și împreună au început să scrie cântece. În nouă ani, au scris pentru nume mari: Maurice Chevalier, Gilbert Becaud și Edith Piaf. Aceasta din urmă l-a invitat pe Charles Aznavour în turneu cu ea, întâi în Franța, apoi în SUA. Asta a fost marea lovitură pentru cântărețul de 1,6 metri înălțime. În 1950 și-a început cariera solo.
Are statuie la Erevan
Artistul francez a cântat pentru familii regale, popi și președinți. A avut concerte în 94 de țări și a înregistrat melodii în șapte limbi diferite. Deși este un muzician universal, nu a uitat niciodată țara părinților lui. În 1988, după ce un cutremur de amploare a lovit Armenia, a creat propria organizație umanitară și a înregistrat un cântec, alături de alți artiști de top. Melodia a rămas în topuri luni de zile. În 2009, oficialii de la Erevan l-au numit ambasador în Elveția și delegat al Armeniei la ONU. El era din 2002 cetățean armean. O piață din Erevan poartă numele lui Charles Aznavour iar în orașul cel mai distrus de seismul din 1988 are o o statuie.
Plin de ordine şi de medalii
Charles Aznavour era comandant al Legiunii de Onoare a Franței, Erou Național al Armeniei, ofițer al Ordinului Leopold al Belgiei, ofițer onorific al Ordinului Canadei, ofițer al Ordinului Național al Queec, Comandant al Ordinului Coroanei Belgiene. În această primăvară, a primit din partea Japoniei Ordinul Soarelui Răsare cu Raze aurii și Rozetă.
Era pregătit pentru noi concerte
Deși avea o vârstă înaintată, cântărețul urma să înceapă luna viitoare un turneu în Franța și Elveția, cu șapte concert planificate. În această primăvară și vară a trebuit să-și anuleze mai multe concerte, deoarece și-a fracturat mâna în urma unei căzături. Dar a revenit și ultimul său concert a fost pe 17 septembrie la Tokyo.