Se pregăteşte mâine execuţia României la Bruxelles?
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a criticat, luni, în timpul dezbaterii din Comisia LIBE privind situaţia din România, modificarea Legilor Justiţiei, afirmând că CE nu va ezita să aducă „în faţa instanţei guvernul român dacă regulile sunt încălcate.”
Mâine la ora 10 (ora României), Parlamentul Europei se va reuni. Viorica Dăncilă va avea cinci minute, inclusiv răspunsuri, ]n timp ce preşedintele Estoniei, jumătate de oră.
Monica Macovei, instrumentul propagandei anti-româneşti
Acţiunea de ieri a fost îndelung pregătită de Monica Macovei, europarlamentarul care a instrumentat întreg atacul împotriva României în Parlamentul European şi nu numai. Ei i s-a alăturat şi Cezar Preda şi Cătălin Ivan.
Klemm vede Inspecţia Judiciară, drept un instrument politic
Asta în timp ce prezent la Iaşi, Hanns Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti, critica faptul că Inspecţia Judiciară a devenit un instrument manipulat politic. “Pentru acei magistraţi care nu au fost deja intimidaţi, noua legislaţie din domeniul juridic generează noi posibilităţi de a pedepsi magistraţii-problemă printr-o Inspecţie Judiciară mai puternică şi un nou Serviciu creat doar pentru a cerceta judecători şi procurori. Aceste schimbări ameninţă să dea ceasul înapoi la începutul anilor 2000, când sistemul de justiţie era infestat de corupţie şi interese politice,” a declarat Hans Klemm, la deschiderea anului universitar, la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti.
Dăncilă va vorbi mâine câteva minute în Parlamentul European
Manfred Weber, liderului grupului parlamentar al Partidului Popular European (PPE), s-a declarat miercuri „foarte îngrijorat” de situaţia din România, observând că Guvernul înregistrează regrese în combaterea corupţiei şi cerându-i premierului Viorica Dăncilă să ofere explicaţii în Parlamentul European.
Claudia Țapardel: „Timmermans s-a comportat ca un adevărat procuror”
„Este absolut revoltătoare poziția Prim-Vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans în cadrul Comisiei LIBE. În loc să dea dovadă de echilibru, Timmermans s-a comportat ca un adevărat procuror, acuzând fără drept de apel România. Oficialul Comisiei Europene a făcut un proces de intenție României, folosind ca argumente niște documente total nepotrivite – un Raport al Mecanismului de Cooperare și Verificare vechi de un an de zile (Noiembrie 2017) și un Raport provizoriu al Comisiei de la Veneția despre modificările aduse legilor justiției”, a declarat europarlamentarul social-democrat, Claudia Țapardel.
Oficialii europeni nu sunt îngroziţi de agresiunile jandarmilor din alte ţări europene
Eurodeputata PSD Maria Gabriela Zoană, deși nu este membru al comisiei LIBE, a fost printre cei care au ridicat problema denigrării României de către unii conaţionali:
„Sunt îngrozită de faptul că anumiţi români îşi denigrează absolut gratuit propria ţară. Nu ştiu dacă la dvs în ţară întâlniţi astfel de parlamentari. (…) Aţi spus mai devreme că aţi fost şocat de imaginile cu protestatarii care au forţat intrarea în guvernul României. Domnule vicepreşedinte, dar sunteţi şocat şi de imaginile cu jandarmii care în 28 septembrie, în Belgia, au folosit aceleaşi mijloace împotriva protestatarilor? Sau zilele trecute, pe 29 septembrie, în Spania, de imaginile cu aceeaşi jandarmi, care au folosit aceleaşi mijloace? Nu mai vreau dublu limbaj, domnule vicepreşedinte, în funcţie de statul aflat în discuţie”, a spus Zoană.
Răspunsul lui Timermmans
„Acum vorbim despre România, vorbim despre lucruri foarte exacte din România şi am spus unde sunt problemele”.
Maria Grapini i-a spus prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, că în România prin intermediul protocoalelor secrete au fost comise o mulțime de abuzuri. Grapini a dat exemplul fostului judecător CCR, Toni Greblă, care a fost scos cu un dosar penal din Curte, iar apoi s-a dovedit că este nevinovat. La finalul intervenției, Grapini l-a întrebat pe Timmermans dacă cunoaște vreo lege în România care să funcționeze în România fără a avea avizul Curții Constituționale.
Și Renate Weber a vorbit despre protocoalele secrete în intervenția sa
„În discursul dumneavoastră v-aţi referit la protocoalele secrete şi la serviciile de informaţii din România, declarând că Parlamentul trebuie să gestioneze modul în care serviciile de informaţii acţionează într-o ţară. Aveţi dreptate. Problema este că serviciile de informaţii au acţionat prin intermediul unor protocoale secrete care au fost dezvăluite numai în ultimele patru-cinci luni, ceea ce schimbă datele problemei”, a spus Weber.
La rândul său, eurodeputatul Victor Boștinaru l-a întrebat pe Frans Timmermans dacă este la curent că preşedintele Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, a fost ascultat şi supravegheat şapte ani pe baza legislaţiei privind securitatea naţională, „zi şi noapte, precum teroriştii sau traficanţii”
Liviu Dragnea: „Bruxelles-ul nu vorbeşte despre abuzurile serviciilor secrete”
Nu am simţit noi nicio dorinţă de cooperare din partea Bruxelles, aşa cum trebuia să fie, era o obligaţie din MCV, pentru a se combate aceste derapaje. S-a atras atenţia Comisia asupra unor inexactităţi factuale din MCV şi nu au fost corectate. Şefii serviciilor secrete care au comis abuzuri, intervenind direct în procesul judiciar, au fost decoraţi de diferite state. Magistraţii care au condamnat pe bază de informaţii sau procurori care au dus dosarele în instanţă cu probe falsificate au fost chiar decoraţi şi lăudaţi de unele state membre. Ne întrebăm de ce au fost decoraţi? Pentru că s-au reînviat procedeele fostei poliţii politice comuniste, adică Securitatea? Eu nu cred că cei care au vorbit în această seară ştiau exact situaţia din România, ştiau exact legile justiţiei, ştiau exact ce s-a întâmplat la protestul neautorizat din 10 august. Nu cred că intră în atribuția instituțiilor europene să arbitreze meciurile politice interne.”, a spus Liviu Dragnea la Antena 3.
Bruxelles-ul vrea activarea Articolului 7 şi pentru România, la fel ca în Polonia şi Ungaria, pentru că nu doreşte suveranitatea acestor ţări
Pe 17 august, liderii Grupului Verzilor din Parlamentul European cereau Comisiei Europene să activeze mecanismul de apărare a statului de drept în cazul României, în contextul protestelor antiguvernamentale reprimate violent de Jandarmerie la Bucureşti.