Cale ferată de mare viteză Budapesta-Varșovia
Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria, cele patru țări care formează grupul de la Vișegrad, au anunțat planuri pentru o viitoare linie de tren de mare viteză care să conecteze toate aceste state. Garniturile ar merge cu 250 de kilometri pe oră între Varșovia și Budapesta, cu opriri doar în Brno (Cehia) și Bratislava (Slovacia). Singura capitală sărită este Praga, fiind mult prea la vest și ar fi fost nevoie de un ocol prea mare.
Studiul de fezabilitate, gata în doi ani
Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a fost cel care a făcut anunțul proiectului și care a spus că licitația pentru studiul de fezabilitate va fi lansată chiar săptămâna aceasta. O parte din bani ar putea veni și de la Banca Europeană de Investiții, a afirmat șeful diplomației de la Budapesta. Licitația pentru studiul de fezabilitate va dura șase luni iar studiul ar urma să fie gata în maxim doi ani.
Bani de la Banca Europeană de Investiţii
Toate cele patru țări vor fi implicate în discuțiile despre finanțare, în stilul tipic al grupului Vișegrad, a transmis Peter Szijjarto, citat de Euractiv. Guvernul de la Budapesta ar urma să investească inițial 5 milioane de euro, ceea ce arată că principala sursă de finanțare va veni din altă parte. Ministrul maghiar a și deplâns faptul că doar 14% din fondurile alocate pentru căi ferate de către Banca Europeană de Investiții au mers în țări din estul UE. Reamintim că o cale ferată de mare viteză între Belgrad și Budapesta este deja în construcție cu bani din China și cu tehnologie chinezească. Grupul Vișegrad a fost tot timpul deschis colaborării cu Beijing, în ciuda scepticismului european și american.
Budapesta ar deveni cel mai important nod feroviar
Dacă toate aceste planuri vor fi completate, Budapesta va deveni centrul căilor ferate de mare viteză din Europa de Est. Capitala maghiară ar putea fi conectată de Varșovia, Bratislava, Belgrad și București. Deja orașul este legat de Viena prin Railjet, serviciul de mare viteză al căilor ferate austriece. Guvernul Ungariei a vorbit deja despre o potențială cale ferată Budapesta-Cluj. În august, Guvernul României a aprobat pregătire, ca investiție strategică, a liniei ferate de mare viteză București- Craiova – Timișoara – Cluj-Napoca, în lungime de aproximativ 1.275 km. Aceasta va asigura reducerea timpului de legătură dintre Capitală și principalele orașe de pe traseu și va crea posibilitatea realizării unor conexiuni precum Timișoara – Cluj, Craiova – Sofia, Timișoara – Belgrad și Cluj – Budapesta.
Se stimează atragerea unui număr important de călători de la transporturile aeriene și rutiere către transportul feroviar, atragerea turiștilor, a tinerilor cu înaltă calificare în centrele universitare, de cercetare sau industriale care există sau care se vor dezvolta pe traseu, dar și a investitorilor străini, prin crearea unor sectoare industriale specializate.