Social-democrații europeni vor coaliție progresistă cu verzii

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Un grup de europarlamentari social-democrați și ecologișți propun o nouă coaliție progresistă, o platformă în cadrul stângii europene, care să combată cea ce văd ei drept otrăvurile societății: neoliberalismul și naționalismul.

Naţionalismul a scos conceptul de străin şi UE drept ţapul ispăşitor

Neoliberalismul, în viziunea acestor stângiști, a dus la creșterea inegalității economice, a tăierii ajutoarelor sociale și la distrugerea mediului. De toate acestea se fac vinovate marile coaliții politice făcute la nivel european și national. La rândul său, naționalismul a dat naștere conceptului de “străin” și a scos Uniunea Europeană drept țapul ispășitor pentru toate problemele cu care se confruntă europenii, au afirmat europarlamentarii care au semnat această inițiativă publicată de portalul Euractiv.

Neoliberalismul slăbeşte lupta pentru justiţie socială

Social-democrații și verzii au spus și care sunt riscurile unei lipse de unitate: apariția unor forțe reacționare, neo-liberale, extremiste și naționaliste,  care slăbesc lupta pentru justiție socială și încetinesc tranziția ecologică. Nu, citatul nu este nici din cărticica roșie a lui Mao, nici din Karl Marx sau din Friedrich Engels.

Eco-socialiştii devin progresişti

Scopul declarat al acestei grupări stângiste este să lupte cu actualul status-quo european, care duce de prea multă vreme politici neo-liberale. În acest sens, europarlamentarii care au inițiat această platformă eco-socialistă au anunțat că se vor angaja în cât mai multe lupte împotriva actualei ordini politice. Mai precis, se vor implica în diverse coaliții progresiste.

În acest caz, au de unde alege. În funcție de cât de la stânga vor să se ducă, au de ales între “Europa, trezește-te”, cu Macron, Renzi și Cioloș, sau cu internaționala progresistă a lui Varoufakis și Corbyn.

Internaţionala progresistă, o nouă internaţională comunistă

Ce își dorește această “Internațională Progresistă? Cam ce voia și Internaționala Comunistă. Yanis Varoufakis, într-un articol postat pe pagina The Guardian, ziar al stângii britanice, spune așa: “Trebuie să arătăm că singurul mod prin care cei mulți pot să preia din nou controlul asupra vieții, comunității, orașelor și țărilor este coordonarea luptelor noastre. Deși capitalul globalist nu mai trebuie să ne distrugă societățile, trebuie să explicăm că nicio țară nu este o insulă. La fel ca și schimbările climatice, care au nevoie de acțiunile locale și internaționale, așa trebuie să fie și lupta cu sărăcia, datoriile și bancherii. Progresiștii trebuie să spună foarte clar care sunt cauzele și natura nefericirii și neliniștii popoarelor: războiul de clasă al oligarhiei globale împotriva precariatului (termen stângist pentru care nu au siguranță și predictibilitate în viață) în creștere, împotriva proletariatului din vest și împotriva cetățenilor slabi.”

Dacian Cioloş a devenit de curând progresist

Dacian Cioloș s-a băgat în noul proiect progresist european inițiat de partidul lui Emmanuel Macron și de liderul grupului ALDE din PE, Guy Verhofstandt. Este vorba de un nou partid politic pan-european, care se numește “Europa, trezește-te!” și care va concura la alegerile europarlamentare din primăvara anului viitor.

Actul de naștere al noului proiect progresist a fost publicat în cotidianul francez Liberation, un bastion al stângii galice, apărut după protestele studențești din 1968. “Trebuie să acționăm acum sau proiectul european va rămâne fără suflu” este strigătul de luptă al progresiștilor europeni, care susțin că Europa de acum este un continent divizat și slăbit, aflat la mila marilor puteri globale. În schimb, ei propun o Europă care va acționa acolo unde statele singure sunt neputincioase: politică economică și monetară, securitate și apărare, tranziție ecologică și agricolă, politici sociale, imigrație și integrare, schimbările digitale. Progresiștii sunt hotărâți să meargă mai departe cu planul lor indiferent de obstacole și nu exclud niciun mijloc ca să-și îndeplinească obiectivul, inclusiv refacerea tratatelor europene.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Simona Halep a făcut hernie de disc
Numărul unu mondial în tenisul feminin, Simona Halep, a anunţat, marţi, pe contul său de ...