Juncker: Un nou război în Balcani este posibil

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Un nou război în Balcani ar putea reizbucni, mai devreme sau mai târziu, dacă Uniunea Europeană nu este serioasă cu perspectivele de aderare ale țărilor din regiune, este avertismentul pe care Jean-Claude Juncker l-a făcut în timpul unui discurs în Parlamentul Austriei.

“Dacă în climatul complicat al Europei de acum, nu dăm statelor din Balcanii de Vest șansa să devină membre UE, am putea vedea mai târziu, sau chiar mai devreme, ce am văzut și în anii 1990” – a transmis șeful Comisiei Europene, citat de Euractiv.

Statele din regiune, adică Serbia, Muntenegru, Albania, Bosnia, Macedonia și Kosovo, ultimul nefiind încă recunoscut internațional, sunt în etape diferite pe drumul integrării Europene. Cu Belgrad și Podgorița, UE a început în mod oficial negocierile de aderare. Tirana și Skopje sunt încă în antecamera Uniunii Europene, fiind considerate “țări candidate” în timp ce Sarajevo și Priștina sunt doar potențiale candidate la calitatea de membru UE.

Jean-Claude Juncker a spus încă de anul trecut, după un turneu prin Balcanii de Vest, că extinderea UE în zonă este vitală pentru asigurarea stabilității. Totuși, cele mai avansate țări, Serbia și Muntenegru, ar putea deveni membre abia în 2025, dacă nu chiar și mai târziu. Șeful executivului european a atras atenția că drumul până în UE este lung și că progresele nu sunt încă suficiente.

De asemenea, președintele CE a pus și degetul pe o rană încă deschisă atunci când a spus că nicio țară din Balcanii de Vest nu poate deveni membră UE până nu își rezolvă conflictele teritoriale. Era un semnal pentru Serbia și regiunea separatistă Kosovo, care și-a declarat unilateral independența acum 10 ani. Bruxelles-ul sponsorizează negocieri între Belgrad și Priștina, dar discuțiile nu merg nicăieri.

O șansă pentru rezolvarea acestui conflict s-a ivit în vară. Liderii sârbi și separatiștii kosovari au vorbit despre un potențial schimb de teritorii. Serbia ar fi urmat să primească nordul Kosovo, unde sârbii sunt majoritari, iar Kosovo s-ar fi ales cu valea Preșevo, o regiune din sudul Serbiei majoritar albaneză. SUA își arătaseră disponibilitatea să accepte acest compromis, dar până la urmă, din cauze neclare, nu s-a mai întâmplat nimic.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Închisoarea unde sunt ținute Elena Udrea și Alina Bica, una dintre cele mai groaznice din lume
Închisoarea Buen Pastor din Costa Rica, acolo unde sunt încarcerate Elena Udrea şi Alina Bica, ...