Victorie uriaşă a lui Donald Trump și a conservatorilor americani: Curtea Supremă de Justiţie a SUA va avea o majoritate creştină
Brett Kavanaugh, bărbatul nominalizat de Donald Trump pentru un post pe viață de judecător la Curtea Supremă, a fost confirmat în funcție după ce a fost trecut prin furcile caudine de către stânga americani, feminiști, democrați, presă și toți inamicii actualei administrații.
Mai multe zeci de protestatare, îmbrăcate în haine de servitoare, ţinută inspirată din Romanul distopic al Margaretei Atwood, Povestea servitoarei, au încercat boicotarea audierilor judecătorului care s-a pronunţat mai demult împotriva avorturilor. Au ţipat, s-au dezbrăcat, au întrerupt discuţiile doar, doar vor bloca nominalizarea celui care ar fi înclinat balanţa judecătorilor spre o majoritate creştină.
Judecătorul de 53 de ani, absolvent cum laude al Yale Law School, a fost confirmat sâmbătă de votul din Senat și a depus la scurt timp după jurământul de membru al Curții Supreme. Republicanii dețin majoritatea în camera superioară a Congresului american, dar nominalizarea lui Brett Kavanaugh nu era clară, deoarece opoziția democrată a luptat din răsputeri ca să o blocheze.
Pe nimeni nu deranjează că judecătorii sunt numiţi politic
Curtea Supremă a Statelor Unite este instanța supremă a țării și are 9 judecători, experți în domeniu, dar numiți politic și cu mandate pe viață. Astfel ei înclină balanța deciziilor ori către stângă (democrați) ori către dreapta (republicani). Prin numirea lui Brett Kavanaugh, Donald Trump s-a asigurat că instanța va ține cu aripa conservatoare ani de zile de acum încolo, deoarece sunt mai mulți judecători puși de președinți republicani decât de președinți democrați. La Curtea Supremă ajung doar cazuri extrem de delicate, cum ar fi cele care țin de căsătorie între persoanele de același gen, avorturi, libertate religioasă sau controlul armelor iar deciziile stabilesc precedent legislativ.
Donald Trump a numit la începutul mandatului un judecător, pe Neil Gorsuch, pe postul rămas liber după decesul lui Antonin Scalia (conservator), în ultimele luni ale administrației Obama. Republicanii din Senat au reușit atunci să blocheze cu succes numirea candidatului propus de Barack Obama, pe motiv că ar fi cu prea puțin timp înainte de alegeri. Așa că Donald Trump a fost cel care a făcut numirea, la 4 luni după ce și-a preluat mandatul.
Retragerea lui Anthony Kennedy
În iunie 2018, Anthony Kennedy un judecător conservator numit de Ronald Reagan, a anunțat că se retrage. Democrații s-au panicat, deoarece știau că președintele american va putea face o altă numire. Donald Trump l-a ales pe Brett Kavanaugh luna următoare, în iulie. Când a ajuns să fie audiat în comisia pentru justiție din Senat, cea care trebuia să aprobe candidatura, au apărut trei femei care l-au acuzat pe judecătorul nominalizat de Donald Trump că le-a abuzat sexual în timp ce era în liceu.
Ani de liceu…
Cea mai vocală a fost o profesoară universitară, care a spus că Brett Kavanaugh, în avansată stare de ebrietate, a vrut să o violeze la o petrecere, când amândoi erau în liceu. Judecătorul a negat toate acuzațiile și a fost de acord și cu o investigație a FBI asupra acelui incident. În paralel, televiziunile democrate l-au înfierat pe Brett Kavanaugh, i-au găsit colegi de facultate care să spună că îi plăcea să bea, iar feministele radicale au făcut proteste peste proteste în fața sediului Curții Supreme.
O curte conservatoare de acum înainte
Scopul democraților era să blocheze nominalizarea până după alegerile de luna viitoare. Sondajele arată că republicanii ar urma să piardă majoritatea în Senat iar o potențială majoritate democrată ar fi putut bloca orice candidat propus de Donald Trump. Toate eforturile stângii au fost până la urmă inutile. Brett Kavanaugh a primit votul comisiei juridice, apoi cel al plenului Senatului și a depus jurământul de judecător al Curții Supreme. Aceasta va fi una dintre cele mai importante moșteniri ale lui Donald Trump: o Curte Supremă conservatoare pentru decenii de acum încolo.