Naționaliștii polonezi au câștigat alegerile locale

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Partidul de guvernământ din Polonia, PiS (Lege și Justiție), a câștigat alegerile locale, primul mare test electoral pentru politicile naționaliste și conservatoare promovate în ultimii trei ani. Formațiunea condusă de Jaroslaw Kaczynski a obținut 33% din voturi, cu șapte procente peste scorul de acum patru ani, a anunțat presa poloneză.

Partidul agrar, PSL, marele perdant

Coaliția Civică, principala formațiune de opoziție, a obținut 26,7% din voturi, cam cât a obținut și la precedentele alegeri locale. În schimb, partidul agrar PSL a fost votat de doar 13% dintre polonezi, jumătate din numărul de acum patru ani.

Cele mai bogate voievodate au fost luate de Pis

Conducerea voievodatelor poloneze s-a împărțit între PiS și CC. Conservatorii au luat 9 voievodate, 8 din jumătatea estică a țării și unul din vest, Silezia Inferioară, cu capitala la Wroclaw, una dintre cele mai bogate și cosmopolite provincii ale Poloniei, unde foarte multe companii internaționale au deschis birouri și fabrici. Celelalte 7 voievodate vor fi conduse de Coaliția Civică.

53%, prezenţă la vot

Prezența la vot a fost cea mai mare din istoria alegerilor locale din Polonia post-comunistă, peste 53%. Este de remarcat și eșecul complet al stângii poloneze: SLD a luat doar 6,6%. Cele mai mari partide poloneze sunt de dreapta: PiS este afliat conservatorilor și reformiștilor europeni (ECR) iar CC și PSL sunt în PPE.

Partidul conservator a pierdut doar 3,5% de la alegerile parlamentare

Acest scrutin a fost primul mare test electoral pentru PiS după alegerile generale pe care le-a câștigat în 2015. Atunci, formațiunea conservatoare a obținut 37,5% din voturi, ceea ce le-a dat majoritate absolută în Seim, parlamentul unicameral de la Varșovia. De asemenea, este un exercițiu și înainte de alegerile europene din mai 2019.

Pis a dus Polonia la belşug

Polonia, cu guvernul PiS, a devenit prima țară din fostul bloc estic care este catalogată drept “economie dezvoltată,” potrivit indexului FTSE Russel. Astfel Polonia a devenit a 25-a țară pe lista care mai include SUA, Marea Britanie și Japonia. Jaroslaw Kaczynski, președintele partidului de guvernământ PiS (Lege și Justiție) din Polonia și liderul de facto al țării, promite că statul va fi la fel de prosper ca vecinii din Vest, dar că nu își va pierde identitatea creștină.

Chiar așa, Polonia este pe “lista neagră” a Uniunii Europene, din cauza schimbărilor în sistemul de justiție despre care liderii la Bruxelles cred că amenință statul de drept. Polonia este prima țară din Uniunea Europeană pentru care s-a activat Articolul 7 din Tratatul UE, menit să sancționeze statele-membre pentru încălcări grave ale valorilor fundamentale ale blocului comunitar.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
2020 / 1.000.000 de români vor câştiga 1.000 de euro salariu brut
Potrivit unui document trimis de Lia Olguţa Vasilescu, provenit de la Comisia Naţională de Statistică, ...