Legea offshore, final. Statul român va încasa aproximativ 600 milioane de dolari pe an din exploatarea gazelor din Marea Neagră
Legea Offshore e gata pentru adoptare. Camera Deputaţilor e forul decizional. Preşedintele Klaus Iohannis nu o mai poate întoarce la Parlament.A făcut deja o dată.
ANRM: 115 miliarde de metri cubi de gaz
Azi, comisiile pentru industrie, pentru administrație și pentru buget din Camera Deputaților, după trei săptămâni de blocaj cauzat de neînțeleri între PSD și ALDE, au dat un raport favorabil Legii Offshore, care va intra de mâine în Parlament. Reprezentanții ANRM și Ministerului Finanțelor, prezenți la dezbateri, au spus că estimează rezervele de gaze din Marea Neagră la 115 miliarde metri cubi de gaze și un preț de valorificare al producției de 130 lei/MWh.
Zăcăminte de 42.5 miliarde $
În 20 de ani de exploatare se vor vinde 1213 milioane de MWh, ceea ce în sumă totală ar fi de 42.5 miliarde $. În varianta optimistă, statul rămânând cu 40 % (prin însumarea redevenţelor şi a taxelor suplimentare) ar putea strânge 17 mld dolari. Dacă luăm în seamă şi deductibilitatea de 30%, bugetul României ar putea beneficia de 12 mld de dolari, în perioada de exploatare, cam 600 de milioane de dolari pe an.
În urma dezbaterilor, legea nu a suferit modificări substanțiale față de forma de acum trei săptămâni, când a fost retrimisă de plen în comisii. Pe partea de fiscalitate, nivelurile de impozitare au rămas aceleași.
35%, impozitare progresivă, în funcţie de debitul de exploatare/zi
În ceea ce privește impozitarea veniturilor suplimentare ramâne ultima variantă aprobată în comisii acum trei săptămâni. Practic, treptele de impozitare rămân la nivelul celor stabilite acum trei săptămâni. Limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 30% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare offshore.
Banii obţinuţi vor fi destinaţi extinderii reţelelor de gaz
Au avut loc discuții în contradictoriu despre modul în care vor fi cheltuiți banii obținuți din impozitarea veniturilor suplimentare. PNL solicită ca banii să ajungă la autoritățile locale pentru investiții în extinderea infrastructurii de gaze. În ultima formă a legii era prevăzută înființarea unui fond special din acești bani, care ar urma să finanțeze proiecte în parteneriate public-private, extindere rețelelor și alte investiții stabilite de Guvern. PNL și PSD încearcă să ajungă la un acord pe acest articol de lege. PSD ar agrea ideea să fie scoase parteneriatele public-privat de la finanțare, însă vrea să rămână la comanda banilor. Până la urmă, toate partidele cu excepția USR au votat ca sumele să se colecteze într-un cont special pentu finanțarea extinderii rețelelor de gaze, distribuție și transport, dar și a altor proiecte care vor fi decise prin Hotărâre de Guvern.
Opt perimetre de explorare
Reprezentanții ANRM au spus azi că opt perimetre sunt în faza de explorare. Avem date pe 3 perimetre cu descoperiri de rezerve comerciale, Neptun cu 42-82 miliarde mc gaze, Trident 30 mld mc, Midia-Pelican 10 mld mc. Ultimul preț de referință conform ordinului din 17.10 2018 al ANRM este 1.406,8 lei/1.000 cubi, ceea ce înseamnă un preț de 130 lei/MWh. ANRM a susținut legea în forma favorabilă statului român. Datele în forma estimativă au fost la dispozitția Ministerului Finanțelor.