UE va interzice obiectele de plastic de unică folosință, pentru a reduce poluarea

Valentin Borcea ECONOMIC Principal

Articolele din plastic de unică folosință, cum ar fi farfuriile, tacâmurile din plastic sau beţele din plastic pentru baloane vor fi interzise în UE, ca urmare a unui proiect adoptat de PE. Urmează acum discuții cu Consiliul European, pentru transpunerea documentului.

Deputații europeni au adăugat pe lista plasticului interzis în UE din 2021: produse din materiale plastice oxo-degradabile, cum ar fi pungile sau ambalajele și recipientele de unică folosinţă pentru fast-food din polistiren expandat.

Cutiile de burger trebuie reciclate

Consumul altor câteva articole, pentru care încă nu există alternativă, va trebui redus de statele membre cu cel puțin 25% până în 2025. În această categorie intră cutii de burger de unică folosință, cutii de sandvişuri sau recipiente pentru fructe, legume, deserturi sau înghețate.

Statele membre vor elabora planuri naționale pentru a încuraja utilizarea produselor adecvate pentru utilizare multiplă, precum și pentru reutilizarea și reciclarea acestora. Alte articole din plastic, cum ar fi sticlele de băutură, vor fi colectate separat și reciclate în proporție de 90% până în 2025.

Deputații europeni s-au pus de acord, ca măsurile de reducere să includă și deșeurile produselor de tabac, în special a filtrelor de țigară, care conțin plastic. Ele ar urma să fie reduse cu 50% până în 2025 și cu 80% până în 2030.

Un muc de ţigară are nevoie de 12 ani să se dezintegreze

Un filtru de țigară poate polua între 500 și 1000 de litri de apă, în timp ce aruncat pe șosea are nevoie de până la 12 ani ca să se dezintegreze. Se clasează pe locul secund în topul celor mai mari poluanți din rândul articolelor de plastic de unică folosință.

Conform Comisiei Europene, mai bine de 80% din totalul deșeurilor marine este reprezentat de plastic. Produsele care intră sub incidența acestor interdicții reprezintă 70% din totalul deșeurilor marine. Din cauza ratei scăzute de descompunere, plasticul se acumulează în mări, oceane și pe plajele din UE și din lume. Reziduri de plastic sunt întâlnite la anumite specii marine, cum sunt broaștele țestoase de mare, focile, balenele și păsările, dar și la pești și crustacee, în consecință și în lanțul alimentar uman.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Klaus Iohannis, operat de urgenţă
”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a fost internat joi, 25 octombrie a.c., la Spitalul Universitar ...