FINALUL EPOCII MERKEL | Angela Merkel va renunța la șefia partidului său

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Angela Merkel nu va mai candida pentru un nou mandat în fruntea CDU la conferința partidului din decembrie, au anunțat în această dimineață Reuters și BBC, care citează surse din cadrul formațiunii politice. Asta înseamnă că începe lupta internă și pentru viitorul candidat pentru funcția de cancelar.

Începutul sfârșitului epocii Merkel, care durează deja de 18 ani, enunţă contestatarii Cancelarei. Având în vedere evoluțiile recente, era inevitabil. Angela Merkel a preluat conducerea CDU în 2000 de la Wolfgang Schauble, care a pierdut puterea după un scandal financiar. Ea a devenit al doilea cel mai longeviv șef al formațiunii de centru-drepta. L-a întrecut pe legendarul Konrad Adenauer, care a stat 16 ani în fruntea CDU, dar nu a putut să-l depășească pe fostul său mentor, Helmut Kohl, care a fost timp de 25 de ani șeful partidului.

La Berlin bate din nou Wind of Change

CDU își va alege noul lider în cadrul unui congres ce va avea loc în decembrie. Nu este clar cine îi va urma Angelei Merkel, deoarece ea nu și-a numit un favorit. Ministrul Apărării și vicepreședinte al CDU, Ursula van der Leyen, sau secretarul-general Annegret Kramp-Karrenbauer au fost în trecut pe lista potențialilor succesori. Dar cum l-a Berlin bate iar Wind of Change, cum ar zice Scorpions, cele două s-ar putea să fie prea apropiate de cancelar.

Angela Merkel conduce o coaliţie zombie

Angela Merkel nu vrea totuși să renunțe și la șefia guvernului, deoarece plănuiește să-și ducă mandatul până la capăt. Deși executivul său devine din ce în ce mai mult unul zombie, care merge din inerție deoarece partidele din coaliție nu vor să-l destrame. Sondajele arată că nici CDU, nici SPD nu ar mai ajunge la putere în cazul unor noi alegeri.

Dezastru electoral în Hessen pentru CDU, dar şi pentru SPD

Anunțul Angelei Merkel vine după un nou dezastru electoral în cadrul alegerilor din landul Hessen. CDU a luat peste 11% mai puține voturi (27% vs. 38,35) și cu șapte mandate mai puține decât avea până acum, în timp ce Verzii și naționaliștii din AfD au luat cu 15, respectiv 19 mandate mai multe. Verzii au reușit chiar să intreacă SPD și să devină al doilea cel mai mare partid din Hessen.

În ultimele luni, din ce în ce mai multe voci au spus că epoca Merkel e la final. “Totul are un sfârșit”, a spus Wolfgang Schäuble despre mandatul fostei sale șefe. Gunther Oettinger, comisarul european pentru buget și membru al partidului condus de Angela Merkel, a spus despre șefa guvernului de la Berlin că este o “rață bleagă,” “lame duck” în engleză. În limbajul politic, această frază se aplică unui lider care se află încă în funcție, dar a cărui influență este mult diminuată și care va pierde în curând putere. Comentariul a fost făcut după ce Angela Merkel a fost înfrântă de proprii colegi de partid, care nu l-au votat pe favoritul ei în fruntea grupului parlamentar al CDU din Bundestag. Înainte de vot, a fost problema cu șeful SRI-ului german, destituit din funcție după ce a contrazis-o public pe Angela Merkel. Înainte de asta a fost conflictul dintre Angela Merkel și Horst Seehofer pe tema imigranților, după ce liderul bavarez a anunțat că întărește granița țării. Situația s-a detensionat doar după ce șefa executivului a cedat.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Călin Popescu Tăriceanu: “N-am de gând să rup coaliţia de guvernare”
“Nu am avut de gând, nu am de gând și nici nu voi avea de ...