Până în 2021, Dăncilă promite Timişoarei un drum expres spre Pančevo

Valentin Borcea POLITIC Principal

România și Serbia ar putea fi legate în curând de un drum de mare viteză. Vestea a fost dată de premierul României, Viorica Dăncilă, în cadrul summit-ului balcanic de la Varna. Șefa executivului de la București a spus că inițiativa este susținută de ambele țări, mai ales că un oraș din Serbia și unul din România vor fi în același timp capitale culturale europene, Timişoara şi Novisad.

“Proiectul privind drumul de mare viteză Timișoara – Pančevo este susținut la nivel politic de ambele părți şi suntem încrezători că el se va concretiza în viitorul apropiat. La nivel tehnic, a fost stabilit calendarul pentru implementarea etapei de realizare a studiului de fezabilitate. Privim cu optimism spre anul 2021 când Timișoara și Novi Sad vor fi capitale culturale europene, ceea ce va oferi ocazia promovării unor proiecte comune, la întărirea contactelor între oameni, creșterea cooperării culturale şi a gradului de atragere a turiștilor.” – a transmis Guvernul României.

Între Timișoara și Pancevo sunt între 131 și 172 de kilometri, depinde de drumul ales. Distanța se străbate în 2-3 ore cu mașina. Drumul expres ar urma să aibă traseul Timișoara-Moravița-Vârșeț (SRB)-Pancevo (SRB). La ambele capete s-ar face legătura cu rețelele naționale de autostrăzi.

Un drum de tip Euro-Trans

În 2017,  Cabinetul Grindeanu aproba un Memorandum privind negocierea şi semnarea unui Protocol de cooperare între Romania şi Serbia, potrivit căruia cele două guverne urmau să colaboreze pentru susţinerea diplomatică şi financiară a proiectelor de investiţii în transporturi la frontiera comună, în special pentru construcţia autostrăzii Timişoara-Vârşeţ-Pancevo, până în anul 2025. Inițial, se vorbea de o autostradă, dar România s-a răzgândit în privinţa legăturii Timişoara-Moraviţa la profil de autostradă, optând pentru construcţia unui drum Euro-Trans, deoarece nu s-ar fi încadrat la autostradă sau drum expres, notează revista FloteAuto.

Doar 500.000 de euro / km de drum

Potrivit MPGT (master plan general de transporturi), sectorul Timişoara – Moraviţa, la profil de drum EuroTrans, are următoarele caracteristici:
– Cost total: 29,5 milioane de euro;
– Lungime: 59 km;
– Cost/km : 0,5 milioane de euro;
– Cerere de trafic: 10.990 vehicule/zi;
– Sursa de finantare: 85% – fonduri europene (Fondul de Coeziune); 15% – bugetul de stat.

Totuși, până acum nu s-a realizat nimic concret. Competiţia regională în materie de infrastructură este acerbă. Bulgaria are deja autostrăzi care leagă Sofia de Grecia şi de Serbia, motiv pentru care tirurile ocolesc România şi se îndreaptă spre Europa traversând Bulgaria, pe direcţia Belgrad.

În prezent, România are un drum de mare viteză doar cu Ungaria, adică autostrada A1, care se leagă de autostrada maghiară M43 la Nădlac.

 

 

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Fostul șef NATO: Trebuie bază militară permanentă a SUA în Polonia
Fostul secretar-general al NATO din perioada 2009-2014, norvegianul Anders Fogh Rasmussen, susține construirea unei baze ...