De ce tratăm două ideologii la fel de criminale în moduri extrem de diferite?

Valentin Borcea OPINIE Principal

De ce tratăm două ideologii la fel de criminale în moduri extrem de diferite?

Dacă cineva te-ar pune să te gândești la extremele eșicherului politic, sunt șanse bune că în minte îți va apărea zvastica într-o parte și secera și ciocanul în partea cealaltă. Indiferent de viziunea ta despre paradigma stânga-dreapta, percepi corect fascismul și comunismul drept ideologiile de la cele două extreme.

De aceea, mulți dintre noi s-ar simți deranjați să vadă cele două simboluri. Când vedem o zvastică, imediat ne aducem aminte de ororile regimului nazist și simțit o repulsie. Să arăți în public acest semn este o infracțiune în multe țări europene. Înțelegem cât de respingătoare este ideologia și o tratăm cu dezgust.

Dar cum reacționăm la seceră și ciocan? Nu trebuie să scriu un articol în care să explic cum milioane de oameni au fost uciși de regimurile comuniste. Ca și Holocaustul, gulagurile sovietice sau câmpurile morții din Cambodgia sunt bine cunoscute.

Dar jurnaliști din Marea Britanie militează deschis și mândri pentru comunism. Statui ale lui Karl Marx continuă să fie construite. Chiar și în SUA, una dintre cele mai anticomuniste țări din istorie, există o statuie a lui Lenin în orașul Seattle.

De ce tratăm aceste ideologii la fel de brutale în moduri total diferite?

Răspunsul poate fi dat de o percepție greșită. Naziștii, pe drept, sunt văzuți drept plin de ură și barbari deoarece ideologia lor este construită în jurul ideii că un grup este superior altuia. Este o ideologie inerent anti-egalitară, un crez violent pus în practică doar o dată, de cei care l-au gândit. De aceea, niciun fascist nu poate spune că „nazismul real nu a fost încercat.”

Aceeași situație nu se aplică și comunismului. Chiar din contră. Această explicație este omniprezentă. Extrema stângă are o multitudine de feluri de comunism, de la stalinism la anarhism, de la maoism la troțkism, și chiar marxismul clasic. Deoarece Karl Marx nu a implementat niciodată el însuși comunismul, liderii statelor comuniste au mereu o portiță de scăpare. Orice lipsuri, tragedii și crize prin care trec regimurile comuniste pot fi mereu puse pe seama unei aplicări greșite a foii de parcurs infailibile către paradis a lui Marx.

De aceea, comuniștii se pot separa de ororile trecutului. Pot să se caracterizeze drept pionieri ai unei ideologii care nu a avut niciodată oportunitatea să înflorească. Adică pot să spună „Comunismul adevărat nu a fost niciodată încercat”

În acest mod, susținătorii comunismului pot să spună despre ei că sunt protagoniști. Că doar luptă pentru eliberarea clasei muncitoare și pentru crearea unui paradis al muncitorilor care nu are nicio legătură cu profeții falși de dinainte. În cel mai rău caz, susținătorii comunismului pot fi considerați prost îndrumați, dar bine-intenționați, în esență.

Aici este miezul problemei. În timp ce nazismul este inseparabil de crimele adepților, comunismul poate fi mereu separat. Nimeni nu ar tolera un tricou cu fața lui Hitler sau a lui Mussolini, dar criminalul Che Guevara este ușor separat de faptele lui și transformat într-un simbol al revoluției.

Dar unde tragem linia? Ideologia comunistă, în cea mai pură formă a sa, poate fi separată de modul în care a fost implementată, dar dincolo de ce punct istoria de până acum discreditează încercările de a susține comunismul? Așa cum a spus economistul american Murray Rothbard: Nu este o crimă să fii ignorant în ceea ce privește economia. Dar este total iresponsabil să ai o opinie tare și vocală pe subiecte economice cât timp rămâi ignorant.

Trebuie să spunem același lucru și despre comunism. Să continui să militezi pentru comunism, în ciuda dezastrului pe care l-a provocat până acum, nu este nici bine intenționat nici prost înțeles. Este o ÎNCERCARE INTENȚIONATĂ de a impune o IDEOLOGIE care s-a demonstrat că e PERICULOASĂ. Istoria comunismului este la fel de sângeroasă ca cea a nazismului. De fapt, mult mai sângeroasă. A venit timpul să o tratăm ca atare!

sursă: https://fee.org/…/why-the-hammer-and-sickle-should-be-trea…/

 

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Merkel nu a văzut elefantul din guvernul polonez
Cancelarul german Angela Merkel a fost într-o vizită la Varșovia, pentru discuții cu omologul său ...