Moldova amenință securitatea europeană: vinde cetățenia pe bani grei

Valentin Borcea POLITIC Principal

Guvernul Republicii Moldova a lansat oficial programul de obținere a cetățeniei moldovenești prin investiții. Anunțul a fost făcut de ministrul Economiei de la Chișinău, Ghiril Gaburici, în timpul unei vizite oficiale în Dubai.

Un investitor străin are două variante de obținere în acest fel a pașaportului moldovenesc: dacă va aloca minimum 100 de mii de euro în Fondul de dezvoltare durabilă sau cel puţin 250 de mii de euro într-un domeniu strategic de activitate, a scris site-ul Impact TV.

Chiril Gaburici a menționat că guvernul din care face parte a elaborat acest instrument având la bază bunele practici internaționale și că de acest program se va ocupa un partener cu o experiență internațională vastă în peste zeci de țări. Oficialul moldovean a dat ca exemple Malta, Cipru, Canada și Australia, alte state care derulează inițiative similare.

Doar că programele de “cetățenie contra bani” sau “pașapoartele de aur” sunt considerate o amenințare la adresa securității europene, a spus comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova, într-un interviu citat de OCCRP. Oficialul european a descris asemenea programe drept problematice și necinstite, deoarece pun banii înaintea securității:

Un caz periculos: Cetăţenie, contra bani

“Avem îngrijorări legitime, deoarece dacă o persoană periculoasă primește cetățenie într-o țară, primește cetățenie pentru toată Europa. O dată ce avem un o verigă slabă pe unde se poate intra ușor, toată Europa are o problemă” – a spus Vera Jourova. Reamintim că cetățenii moldoveni nu au nevoie de viză pentru a călători în spațiul Schengen. Iar Malta și Cipru, date ca exemplu pozitiv de către ministrul moldovean, sunt pe lista neagră a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), un grup de țări bogate. Cele două țări membre UE au vândut deja sute de cetățenii unor persoane din Rusia, China și Orientul Mijlociu.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Partidele lui Matteo Salvini și Marine Le Pen, pe locul 1 în țările lor
Cu câteva luni înainte de alegerile pentru Parlamentul European, partidele naționaliste continuă să capete din ...