Parlamentul European: România trebuie să intre rapid în Schengen, întârzierile costă bani

Valentin Borcea POLITIC Principal

Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) solicită miniștrilor UE să accepte aderarea cât mai rapidă a României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Deputații europeni au reiterat luni solicitarea ca miniștrii UE să ia o decizie rapidă și afirmativă în privința aderării cu drepturi depline a României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Ei consideră că o aderare în două etape – prima cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime, apoi și la frontierele terestre – ar ridica o serie de riscuri și ar avea un impact negativ asupra viitoarei extinderi a Spațiului Schengen. Din acest motiv, decizia trebuie să fie luată printr-un act juridic unic, sunt de părere deputații europeni.

Membrii Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) au subliniat că spațiul Schengen este un acord unic și una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene. Refuzarea aderării depline a României și Bulgariei a produs repercusiuni negative, nu doar la adresa celor două state, ci și pentru UE, ca un întreg.

Menţinerea barierelor subminează încrederea cetăţenilor în procesul de integrare şi în instituţiile europene

Deputații au scos în evidență că menținerea controalelor la frontierele interne sau reintroducerea lor în spațiul Schengen subminează încrederea cetățenilor în procesul de integrare și în instituțiile europene. De asemenea, ea are și un impact economic negativ asupra pieței interne UE și a exporturilor și importurilor din România și Bulgaria.

Preşedintele Partidului Socialist European este împotrica aderării etapizate în Schengen

Raportor în acest caz a fost eurodeputatul social-democrat bulgar Serghei Stanișev, actual președinte al Partidului Socialist European și fost premier al țării vecine. Acesta a fost ferm împotriva unei aderări etapizate a României și Bulgariei la Schengen, potrivit unui comunicat de pe pagina PE.

Raportul a fost adoptat cu 36 voturi pentru, patru voturi împotriva și o abținere. Plenul reunit al Parlamentului European urmează să se pronunțe asupra acestui raport non-legislativ în decembrie. Parlamentul a dat undă verde pentru aderarea României la spațiul Schengen încă din iunie 2011 și și-a reiterat poziția în mai multe rânduri, în urma acestei rezoluții legislative.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Moldova amenință securitatea europeană: vinde cetățenia pe bani grei
Guvernul Republicii Moldova a lansat oficial programul de obținere a cetățeniei moldovenești prin investiții. Anunțul ...