Partidele lui Matteo Salvini și Marine Le Pen, pe locul 1 în țările lor

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Cu câteva luni înainte de alegerile pentru Parlamentul European, partidele naționaliste continuă să capete din ce în ce mai mult sprijin într-unele dintre cele mai importante țări de pe continent.

Rassemblement national, formațiunea condusă de Marine Le Pen, a devenit prima în preferințele francezilor pentru alegerile europene, cu o cotă de 21%, potrivit unui sondaj făcut de Ifop. Partidul lui Emmanuel Macron, La Republique en Marche, ar lua doar 19% din voturi. Partidul de extremă-stângă, cvasi-comunist al lui Jean Luc Melechon, Franța Nesupusă, ar lua 11% din sufragii. Același sondaj arată și o prăbușire a partidelor tradiționale. Partidul Socialist, cândva atotputernic, ar mai fi votat în prezent de doar 7,5% dintre francezi. Ceva mai bine stau Republicanii, formațiunea de centru dreapta, care rămâne pe locul 3 în Franța, cu un procent de 13%.

Lega Nordului + 30%

În Italia, partidul condus de Matteo Salvini, Lega, a ajuns pe locul 1 în intențiile de vot, cu 30%, în condițiile în care la ultimele alegeri a luat doar 17%. Partenerii de coaliție, Mișcarea 5 Stele, sunt pe locul 2, cu 28%, o scădere de cinci procente față de scrutinul din vară. Pe locul trei este Partidul Democrat, care abia ar mai aduna 18% din voturi. Forza Italia, formațiunea lui Silvio Berlusconi, mai are sprijinul a doar 8% dintre italieni, deș la ultimul scrutin a fost votată de 14% dintre alegători.

În Germana, partidul Angelei Merkel continuă să scadă iar formațiunea naționalistă AfD continuă să crească. CDU a ajuns 24,5% în cel mai recent sondaj de la început de noiembrie, cu 0,5% procente mai puțin decât în precedenta analiză, de la finalul lui octombrie. În același interval, Alternativa pentru Germania a mai crescut cu 1,5% și a ajuns la 16,5% în intențiile de vot ale nemților. Verzii au pierdut și ei două procente, dar au rămas al doilea cel mai mare partid, cu 19%. Potrivit acestor date, cele două partide din actuala coaliție de guvernământ de la Berlin, CDU și SPD, nu ar mai putea obține o majoritate în Parlament, deoarece ar strânge doar 38% din voturi.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
DNA cere urmărirea penală a lui Tăriceanu
Procurorii anticorupţie au transmis către conducerea Senatului cererea de urmărire penală împotriva lui Călin Popescu ...