Eroi români din Primul Război Mondial, omagiați în Germania

Valentin Borcea ACTUALITATE Principal

Comunitatea românească din Münster s-a rugat sâmbătă pentru eroii neamului înmormântați în Cimitirul Memorial din Dülmen, o mică localitate din nord-vestul Germaniei, din apropiere de Müunster. Este vorba de 44 soldați, prizonieri de război, care au murit în lagărul pentru captivi, la peste 1000 de kilometri de Țară.

Preotul paroh Dimitrie Ursache, de la Parohia „Sf. Spiridon” din Münster, a oficiat slujba parastasului. După ceremonial a fost depusă o coroană tricoloră de flori pe piatra comemorativă de la intrarea în cimitir pe care este inscripționat mesajul: „Şi ei au murit pentru patria lor.” Apoi, cei prezenți la slujbă au aprins câte o lumânare mormintele celor 44 de soldați români căzuţi pentru Patrie acum mai bine de 100 de ani, a transmis Biserica Ortodoxă Română, prin agenția de știri Basilica.

Slujba a avut şi rol educativ

“În acest An Centenar simţim mai mult ca oricând nevoia de a ne aminti şi de a le aduce un omagiu celor care au făcut posibilă Marea Unire. Slujba de Pomenire are, astfel, o dublă valenţă, de rugăciune creştinească pentru sufletele celor adormiţi, dar are și valoare educaţională. Avem datoria de a păstra vie memoria celor care şi-au vărsat sângele pentru visul României Mari, pentru independenţa ţării şi păstrarea limbii române, iar în istoria recentă, pentru eliberarea de sub regimul comunist, dar şi de a transmite generaţiilor următoare valorile creştine, tradiţiile şi cultura noastră” – a spus preotul Dimitrie Ursache în predica sa.

Cei 44 de ostaşi români, prizonieri de război (împreună cu alţi străini), au murit fie din cauza rănilor suferite, fie de foame sau boli. Cimitirul original al lagărului cu prizonieri de război a fost relocat la începutul anilor ’60 din motive economico-administrative, nefiind reconstruit, din păcate, monumentul din piatră, decorat cu coloane dorice, pe care era inscripţionat: „Şi ei au murit pentru patria lor”.

Morminte ale soldaților români din Primul Război Mondial se găsesc și la Viena, Tulln, Zwentendorf (lângă St. Pölten) și în Tirolul de sud – Austria,  la Ingolstadt, Crailsheim, Berlin, Dülmen (lângă Münster), Haltingen (lângă Freiburg) – în Germania, precum și la Soultzmatt, în Franța.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Rezident-şomer, din echipa de salvatori a lui Florin Busuioc, nu vrea să plece din România
Rezidentul-şomer, Eugen Ţieranu,  care a făcut parte din echipa care l-a salvat pe Florin Busuioc, spune ...