Donald Trump a venit în Europa direct supărat pe Emmanuel Macron

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Donald Trump a ajuns în Franța ca să participe la ceremoniile dedicate împlinirii a 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial. Dar a aterizat pe Vechiul Continent în toanee foarte proaste, din cauza gazdei sale, Emmanuel Macron.

Președintele francez a spus săptămâna aceasta că Europa, adică Uniunea Europeană, are nevoie de o armată proprie, care să apere continentul de China, Rusia și de Statele Unite. În timp ce era în Air Force One, Donald Trump a scris pe Twitter că propunerea liderului de la Elysee este o mare jignire și că, mai bine, statele europene ar trebui să cotizeze cât trebuie la NATO, deoarece SUA subvenționează alianța.

Armata europeană va fi complementară NATO

În timpul întâlnirii bilaterale cu Donald Trump, Emmanuel Macron și-a nuanțat poziția. A spus că această “armată europeană” nu va veni în loc de NATO, ci va face parte din efortul european de a întări NATO. O implicare mai mare a statelor europene în apărarea propriului continent va scădea presiunea pusă pe umerii Statelor Unite, a spus președintele francez.

Totuși, tensiunile nu s-au aplanat cu doar câteva cuvinte. Emmanuel Macron a spus ce știa că vrea să audă Donald Trump, dar liderul de la Casa Albă nu s-a lăsat impresionat și a afișat o atitudine distantă și destul de rece. Asta în condițiile în care se știe că relația dintre cei doi este foarte amicală.

Creșterea contribuțiilor pentru apărare de către statele europene este o dorință de-a lui Donald Trump încă din campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Când era candidat, chiar a amenințat cu retragerea SUA din NATO.

Producătorii de armament din SUA o vor duce pe roze

Când a venit la summit-ul alianței de anul acesta, Donald Trump a reușit să “convingă” țările europene să crească bugetele pentru apărare pentru a ajunge mai repede la cota de 2% din PIB impusă de tratate. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a spus lui Donald Trump să nu-și mai critice aliații, că nu are prea mulți. În schimb, secretarul-general al NATO i-a mulțumit liderului de la Casa Albă că a făcut presiuni pentru creșterea bugetelor de Apărare. Retorica lui Donald Trump se traduce așa în cifre: până în 2024, Canada și statele europene din NATO vor crește cheltuielile militare cu 266 de miliarde de dolari.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Donbas | Ouă la reducere și credit pentru telefon dacă vii la vot
Ouă și găini la preț redus, credit pentru telefonul mobil și sporuri salariale. Așa încearcă ...