Stan Lee, creatorul cu origini românești al celor mai iubiți supereroi, a murit la 95 de ani

Valentin Borcea ACTUALITATE Principal

Stan Lee, părintele unor personaje cunoscute în toată lumea precum Spider Man, Iron Man, Captain America, Thor, Hulk, Black Panther, Deadpool, X-Men și mulți, mulți alții, a murit ieri la vârsta de 95 de ani. Sub conducerea sa, Marvel Comics s-a transformat dintr-o mică editură de benzi desenate într-un uriaș imperiu multimedia.

Stan Lee a încetat din viață pe 12 noiembrie 2018 la un spital din Los Angeles, California, unde fusese internat cu o zi înainte. Pe parcursul acestui an a avut probleme serioase cauzate de pneumonie. Decesul său a fost întâmpinat cu mare tristețe, mai ales de către fanii universului Marvel. De asemenea, mai mulți actori care au jucat de-a lungul anilor supereroii creați pe Stan Lee au transmis mesaje prin care și-au exprimat aprecierea față de artist.

Părinţii lui Stan Lee, evrei din România

Unul dintre lucrurile mai puțin discutate despre Stan Lee este originea lui românească. Stanley Martin Lieber s-a născut în la 28 decembrie 1922 în Manhattan, New York. Părinții lui Celia și Jack Lieber, erau amândoi români de origine evreiască, imigranți în Statele Unite. Marea Criză Financiară a lovit serios familia, deoarece l-a lăsat fără loc de muncă pe Jack Lieber, care era croitor.

Familia lui Stan Lee nu i-a vorbit copilului despre România. “N-am fost niciodată în România. Tatăl meu era din România, dar nu mi-a povestit niciodată despre ea şi n-am avut niciodată şansa să ajung acolo. El nu ne-a vorbit niciodată în română, aşa că nu ştiu această limbă.” – a spus artistul într-un interviu din 2011 pentru ziarul Libertatea.

În 1939, Stan Lee s-a angajat la o editură de benzi desenate, Timely Publications, care era condusă de o rudă de-a sa. Un an mai târziu, avea să devină editor. Timp de 20 de ani, a scris și desenat un număr foarte mare de reviste, mai ales pentru publicul tânăr, fără să fie neapărat mândru de ceea ce crează.

Editura la care a lucrat, condusă de o rudă de a sa, a fost cumpărată de Disney cu 4 miliarde de dolari

La 40 de ani, a decis că a devenit prea bătrân pentru benzi desenate dar, la sfatul soției, a desenat personajele pe care le voia el. Ceea ce trebuia să fie cântecul de lebădă a fost lovitura care i-a lansat cariera. Stan Lee i-a creat atunci pe Fantastic Four, personaje care au revoluționat industria, deoarece aveau și superputeri, și probleme cotidiene. Așa a luat naștere Marvel Comics.

În prezent, compania este deținută de Disney, care a cumpărat-o cu 4 miliarde de dolari în 2009. Deși nu avea niciun rol oficial, ci doar unul simbolic, Stan Lee a avut mereu, în ultimii ani, roluri dedicate eroilor pe care i-a creat. Adesea era vorba de personaje puțin observabile, dar asta făcea deliciul fanilor, deoarece se uitau mereu după Stan Lee.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Abuzurile cu „protocoalele SRI” au dispărut din Rezoluţia Parlamentului European
Parlamentul European a adoptat astăzi, cu 473 de voturi pentru, 151 împotrivă şi 40 de ...