Donald Trump a speriat UE. Nicio țară nu vrea să mai facă afaceri cu Iran de teama furiei SUA
Atunci când Donald Trump a anunțat că se retrage din acordul nuclear cu Iran și că reimpune sancțiuni economice Teheranului, a avertizat că orice stat care va continua să facă afaceri cu regimul teocratic va risca sancțiuni americane dure.
Dar un grup de state UE, în frunte cu Franța, Germania și Marea Britanie, cu sprijinul Comisiei Europene, au anunțat că vor crea un mecanism special prin care firmele europene să poată continua afacerile cu iranienii, fără frica sancțiunilor americane. Pe hârtie, totul părea bine, dar în practică, a fost exact pe dos.
Bruxelles vrea să reintorducă trocul
Marile companii europene, precum Airbus, Siemens sau Total, nu au dat doi bani pe planul Bruxelles-ului și au fugit instant din Iran, ca să nu piardă afaceri mult mai mari în SUA. Acum, prietenia UE cu un regim criminal și dictatorial a primit altă lovitură. Niciun stat european nu vrea să găzduiască acest mecanism financiar, numit juridic casă de compensație, prin care Iranul ar fi putut să cumpere produse europene plătind doar în petrol. Practic, un fel de troc.
Potrivit unor diplomați europeni, citați deReuters, Austria s-a răzgândit cu privire la găzduirea noii instituții financiare. Acum Germania, Franța și Marea Britanie pun presiune pe Luxembourg să se ocupe de casa de compensație pentru Iran. O altă variantă ar mai fi Belgia, dar diplomații citați de Reuters sunt convinși că șansele sunt aproape 0.
În septembrie, restul semnatarilor acordului nuclear din 2015, adică UE, Marea Britanie, Germania, Franța, China, Rusia și Iran au anunțat la ONU o metodă prin care afacerile ar putea continuă, fără teama de sancțiuni americane.
Schimburile nu s-ar face prin bănci, ci printr-un intermediar financiar multinațional, susținut de statele europene. Astfel tranzacțiile nu ar fi transparente pentru autoritățile americane și ar avea valorea în euro sau în lire sterline, nu în dolari.
Soluția nu este neapărt nouă. URSS a făcut asta ani de zile, fie prin CAER, Consiliul de Ajutor Economic Reciproc, fie prin tratate bilaterale cu statele din sfera de influență a Moscovei. Uniunea Sovietică dădea petrol țărilor comuniste și importa de la ele produse de o valoare echivalentă.
Cele mai grave sancțiuni americane asupra Iranului au intrat în vigoare la 5 noiembrie. Acestea au scopul de la bloca aproape complet exporturile iraniene de petrol, ceea ce ar putea distruge complet economia și așa slăbită a țării și duce chiar și la o eventuală schimbare de regim.