Jerusalem Post: Iohannis a primit ordine de la Merkel să nu mute ambasada la Ierusalim

Valentin Borcea POLITIC Principal

Angela Merkel l-a sunat pe Klaus Iohannis și i-a cerut acestuia să facă tot ce poate ca să blocheze mutarea ambasadei României în Israel la Ierusalim, așa cum dorește guvernul, a scris în exclusivitate cotidianul israelian Jerusalem Post.

Conversația ar fi avut loc în aprilie, după ce președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a anunțat că guvernul de la București a adoptat un memorandum prin care s-a decis începerea procedurii de mutare efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Se speculează legătura dintre cererea de demisie a lui Dăncilă şi telefonul lui Merkel

Tot în aprilie, Klaus Iohannis i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să-și dea demisia din cauză că guvernul a aprobat relocarea misiunii diplomatice din Israel. Nu este clar în acest moment dacă există o legătură directă între acest lucru și dispozițiile primite de la Berlin, dar nici nu poate fi exclusă.

Ziarul citează “surse occidentale”, fără a da însă mai multe detalii. Klaus Iohannis nu ar fi fost singurul lider european pe care Angela Merkel l-ar fi sunat în cadrul acestei ofensive diplomatice prin telefon, a mai notat Jerusalem Post.

Întrebat de posibila conversație dintre Cotroceni și Cancelaria de la Berlin, un purtător de cuvânt al executivului german a spus ziarului israelian că discuții confidențiale nu se comentează. Mai mult decât atât, a afirmat și că statutul Ierusalimului trebuie decis în cadrul unui acord amplu între Israel și palestinieni, iar până atunci, toate părțile implicate ar trebui să evite orice pas care ar complica situația.

SUA-primii care au deschis ambasada la Ierusalim

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat recent că țara sa va aștepta cu brațele deschise orice stat care decide să-și mute ambasada la Ierusalim. Primii care au făcut asta au fost americanii, în mai 2018, după ce Donald Trump a recunoscut oficial străvechea cetate drept capitala statului Israel. A urmat Guatemala, iar Brazilia, Cehia și România sunt printre țările care și-au exprimat dorința de a avea ambasadele la Ierusalim.

Încă de la fondarea sa, statul Israel a afirmat mereu că Ierusalim este capitala sa. Acest fapt nu a fost recunoscut niciodată la nivel internațional deoarece palestinienii vor Ierusalimul de Est drept capitala unui posibil viitor stat al lor. O rezoluție a ONU prevede că statutul viitorului Ierusalimului va fi recunoscut doar în cadrul unui acord israeliano-palestinian.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Președintele Japan Airlines își taie din salariu după ce mai mulți piloți au fost prinși beți
Compania aeriană niponă Japan Airlines (JAL) a decis să înăsprească alcooltestele pentru piloții săi, după ...