Maroc a inaugurat prima cale ferată de mare viteză din Africa

Valentin Borcea ACTUALITATE Principal

Regatul Marocului are de acum prima cale ferată din mare viteză din Africa, cu trenuri care pot ajunge și la 320 de kilometri pe oră. Inagurarea a fost făcută de Regele Mohammed al VI-lea și de președintele Franței, Emmanuel Macron, care a venit special de la Paris pentru acest eveniment.

Ruta Tanger – Casablanca

Linia face legătură între Casablanca, cel mai mare oraș din țară și portul Tanger de la Marea Mediterană, cu trecere prin capitala Rabat și prin portul Kenitra, de la Oceanul Atlantic. Între Tanger și Kenitra, trenurile pot merge cu 320 de kilometri pe oră. Dar între Kenitra, Rabat și Casablanca, deoarece sunt folosite linii mai vechi, viteza maximă este doar 180 kilometri pe oră.

Reducerea timpului de călătorie este uriașă. Distanța dintre Casablanca și Tanger, adică 350 de kilometri, va fi parcursă în 2 ore și 10 minute, față de 4 ore și 45 de minute până acum. Între Rabat și Tanger reducerea este și mai dramatică, o oră și 20 de minute, față de 3 ore și 45 de minute

 

  Linia normală Linia TGV
Casablanca-Tanger 4:45 2:10
Rabat-Tanger 3:45 1:20
Kenitra-Tanger 3:15 0:47

 

Vagoanele, identice cu cele de pe liniile TGV

Noua linie 350 de kilometri este rezultatul a 11 ani de muncă și a unei investiții de 2,3 miliarde de dolari. Finanțarea a venit în proporție de 51% de Franța, 27% de Maroc și 22% de fonduri de investiții din Golf. Și cele 14 garnituri sunt franceze, Euroduplex făcute de Alstom, identice cu cele folosite de rețeaua TGV din Franța.

La Tanger, Renault asamblează DACIA

Contractul a fost semnat inițial în timpul mandatului lui Nicolas Sarkozy, în 2007, iar de proiectare s-a ocupat tot o firmă franceză, Systra. Dar din cauza întârzierilor, construcția efectivă a început în 2011 și s-a terminat anul acesta, cu trei ani peste program, a scris presa locală.

Reamintim că grupul Renault are la Tanger o fabrică modernă unde se asamblează modele Dacia, inclusiv unele destinate Europei și chiar României.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
PSD Spania cere demisia Gabrielei Firea: A tratat românii cu indiferență
PSD Spania au anunţat că e dezamăgită de Gabriela Firea, care la vizita de la ...