Legalizarea avortului amenință Andorra cu distrugerea, Papa a intervenit direct

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Legalizarea avortului amenință să distrugă peste 700 de ani de tradiție în Andorra. Dacă legea va fi adoptată, arhiepiscopul catolic de Urgell nu va mai putea fi co-principe al Andorrei, așa cum este de la 1268.

Avertismentul a venit chiar Papa Francisc, care l-a sunat personal pe șeful guvernului micului stat din Pirinei și i-a spus că va ordona abdicarea co-principelui religios, a scris France Bleu. Arhiepiscopul în persoană, Joan Enric Vives i Sicília, care e co-principe din 2003, a spus că avortul ar fi o otravă pentru țară.

Având în vedere că este o monarhie constituțională, deși una atipică, orice lege din Andorra trebuie ratificată de cei doi co-principi, arhiepiscopul de Urgell și președintele Franței. Când s-a legalizat divorțul, la începutul anilor 1990, legea a fost semnată doar de președintele Franței, nu și celălalt co-principe, care a găsit un artificiu prin care să se abțină. Dar situația nu mai poate fi repetată și în cazul avortului.

Întreruperile de sarcină sunt complet interzise în Andorra, mai puțin în cazurile în care sunt necesare pentru salvarea vieții gravidei. Fapta se pedepsește cu închisoarea de la 2 ani și 6 luni până la 12 ani. Femeile din micul principat se duc fie în Spania, fie în Franța, dacă vor să-și întrerupă sarcina.

Dar în ultima perioadă, activistele feministe au început să fie din ce în ce mai vocale în Andorra, și chiar au organizat un mars pro-avort în septembrie. De partea lor este o parlamentară franceză din partidul lui Emmanuel Macron.

Abdicarea arhiepiscopului de Urgell din funcția de co-principe al Andorrei și retragerea sprijinului Vaticanului ar pune sub semnul întrebării întreaga arhitectură a statului. Sistemul de co-suzeranitate este din 1268, atunci când arhiepiscopul de Urgell, o diaceză din Spania, și contele de Foix din Franța, au decis să administreze în comun Andorra. Drepturile contelui au trecut, cu timpul, la Regii Franței, apoi la președinți. Acest aranjament, o moștenire a Evului Mediu, a permis Andorrei să-și păstreze independența în fața celor doi vecini uriași, Franța și Spania.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Viktor Orban l-a luat pe strategul care i-a adus victoria lui Donald Trump
Fostul director al echipei de campanie a lui Donald Trump, Steve Bannon, a declarat că ...