Brexit fără acord cu UE, mai grav decât o criză economică

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Economia Marii Britanii riscă să fie afectată mai grav decât în timpul crizei financiare în cazul în care retragerea ţării din Uniunea Europeană se va produce „în mod dezordonat”, avertizează Banca Angliei.

În acest caz, economia Marii Britanii riscă să se diminueze cu 8% în doar un an, comparativ cu 6,25% în timpul crizei financiare, din cauza lipsei de credibilitate a Londrei pe pieţele financiare şi a întârzierilor în procedurile vamale. Rata şomajului riscă să atingă nivelul de 7,5%, atrage atenţia Banca Angliei, a scris Mediafax.

Valoarea Lirei Sterline ar putea scădea cu 25%

În cazul unui Brexit produs „în mod dezordonat”, valoarea lirei sterline ar putea scădea cu 25% – ajungând aproape la paritate cu dolarul -, inflaţia ar ajunge la 6,5%, ratele dobânzii de politică monetară vor creşte, iar preţurile locuinţelor vor scădea cu 30% în Marea Britanie. Un „Brexit dezordonat” presupune revenirea Marii Britanii la reglementările generale ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), lipsa unor acorduri comerciale bilaterale până în anul 2022 şi pierderea accesului Londrei la acordurile Uniunii Europene cu ţări terţe.

Proiectul de Acord Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa liberei circulaţii, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Cel puţin cinci membri ai Guvernului de la Londra au demisionat în semn de protest.

Acordul riscă să fie respins de Parlamentul de la Londra, astfel că Marea Britanie ar putea fi nevoită să se retragă din UE fără niciun acord ori ar avea ca opţiune un nou referendum, alegeri parlamentare anticipate sau amânarea Brexit.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Adrian Rădulescu la Canal 33: „Serviciile ni l-au adus pe europarlamentarul Siegfried Mureșan”
Fost parlamentar PDL și un apropiat al fostului Președinte Traian Băsescu, Adrian Rădulescu a surprins ...