Ciorbea s-a întâlnit cu Ceaușescu, alias Marian Moroșan

Alina Maria Bogdan ACTUALITATE Principal

Marian Moroșanu, poreclit Ceaușescu, a solicitat o întrevedere cu Victor Ciorbea, Avocatul Poporului pentru a-și exprima nemulțumirile legate de neatacarea OUG-urilor guvernamentale la Curtea Constituțională și nesesizarea derapajelor Jandarmeriei la evenimentele din 10 august 2018. El s-a prezentat în numele cetățenilor nemulțumiți de prestația instituției, potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului.

Cu privire la agresarea protestatarilor, Victor Ciorbea a reamintit faptul că instituția intenționa să se sesizeze din oficiu pe 11 august 2018, însă nu a mai fost posibil, după ce Parchetul General a inițiat o anchetă cu privire la evenimentele din 10 august, Avocatul Poporului nemaiavând, conform legii, competențe în acest sens. Victor Ciorbea a precizat însă că Avocatul Poporului va întocmi un Raport special, în care va face o analiză comparativă a legislației din România și celelalte state europene privind modul de acțiune al forțelor de ordine în astfel de împrejurări.

Ceaușescu a expus și criticile față de acordarea unei pensii speciale în cuantum foarte mare Avocatului Poporului. În context, Victor Ciorbea a amintit faptul că stabilirea unei asemenea pensii a fost decisă prin hotărâre a Curții Constituționale, iar actualul proiect de lege nu face decât să detalieze prevederile din decizia Curții.

Avocatul Poporului, ales prin scrutin general

Solicitările mai multor cetățeni privind demisia domnului Victor Ciorbea din funcție, ca și revizuirea modalității de alegere a Avocatului Poporului au fost și ele detaliate în cadrul întâlnirii. Victor Ciorbea a declarat că nu este omul care să stea în funcție împotriva voinței generale și a amintit faptul că mandatul său expiră în luna mai, anul viitor. Domnul Moroșan a mai cerut ca, pe viitor, Avocatul Poporului să fie ales prin scrutin universal, ca și Președintele României. Domnul Victor Ciorbea s-a declarat în favoarea unei asemenea idei, însă a subliniat că pentru aceasta trebuie modidicată Constituția. Domnia-sa a precizat că mai simplă ar fi modificarea legii de organizare și funcționare a instituției, astfel încât Avocatul Poporului să fie ales cu majoritate calificată, pentru a da posibilitate și opoziției să aibă un cuvânt de spus în această privință.

 

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Preşedintele USR nu face diferenţa dintre urmărirea în REM și PENAL / ŞI Klaus Iohannis are un REM asupra sa
Preşedintele USR Dan Barna a ieşit cu o recomandare către preşedintele Klaus Iohannis de a ...