Senatorii suspectează practici de concurenţă neloială pe piaţa carburanţilor

Dragoș Nelersa ECONOMIC Principal

Mărirea preţului benzinei a scos sute de mii de francezi în stradă. Ei s-au opus iniţiativei lui Emmanuel Macron de a suprataxa carburanţii. Audiat de către Comisia economică, industrii şi servicii a Senatului, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat că nu ştie de ce avem un preţ atât de mare la carburanţi.  

După audieri, senatorul Daniel Zamfir a declarat că “a aflat de la președintele Consiliului Concurenței că atunci când barilul de petrol avea un preț dublu, litrul de combustibil la pompă era mai ieftin decât este azi.
În 2008 preţul barilului de petrol era 140 de dolari iar pretul la pompa era 3 lei. In 2018, pretul barilului e 70 de dolari, deci la jumatate, iar pretul la pompă e 6 lei, adica dublu!!! Asta în condițiile în care taxarea e la un nivel scazut fata de media europeana și mai avem și ceva rezerve de petrol. Cum o fi asta? Am convenit ca în luna ianuarie sa finalizeze un raport cu privire la eventualele practici neconcurentiale. I-am solicitat de asemenea sa finalizeze si raportul cu privire la practici similare în sistemul financiar bancar”, a scris Daniel Zamfir pe Facebook.

în cursul audierilor, Chiriţoiu a precizat că OMV Petrom are o cotă de aproximativ 50% din piaţa de carburanţi, iar toate celelalte companii îşi stabilesc preţurile în funcţie de preţurile acestuia, fără să existe o înţelegere propriu zisă.

Există suspiciuni rezonabile despre înţelegeri ascunse, sunt de părere specialiştii consultaţi de Newstandard.ro.

Preţul motorinei la pompă a scăzut săptămâna trecută, dar în condiţiile prăbuşirii cotaţiei la bursele internaţionale cu aproape 20% în ultimele trei luni (vezi grafic Nasdaq), barilul ajungând sun 50 dolari.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Kövesi va fi cercetată disciplinar de către Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii
Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii discută, astăzi, două rapoarte ...