România, a doua cea mai mare creștere economică din UE, de șase ori media europeană

Valentin Borcea ECONOMIC Principal

România a avut o creștere economică de 1,9% în trimestrul al treilea din 2018, fiind pe locul doi din UE. Doar Malta ne întrece, cu un avans de 3,6%. Cifrele sunt remarcabile singure, dar când le compărăm cu media europeană devin uluitoare.

La nivelul Zonei Euro, creșterea economică a fost de doar 0,2%, iar în toată Uniunea Europeană, media a fost de 0,3%. Economiile Lituaniei, Germaniei, Suediei și Italiei au scăzut în trimestrul al treilea, arată datele publicate de Eurostat.

Datele provizorii publicate vineri dimineaţa de Institutul Naţional de Statistică arată că în trimestrul trei 2018, avansul economiei a fost de 4,3% pe seria brută şi 4,1% pe seria ajustată sezonier comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Creştere de 4,2% a PIB în nouă luni

Faţă de trimestrul doi al acestui an, PIB a consemnat o creştere de 1,9% în termeni reali. De asemenea, în perioada ianuarie – septembrie 2018, Produsul intern brut a crescut cu 4,2%, atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier, faţă de perioada similară a anului trecut, a scris și Agerpres.

Consumul final al gospodăriilor a avut o contribuţie pozitivă la creşterea PIB atât în zona euro cât şi în UE, în ambele zone fiind vorba de o contribuţie de 0,1 puncte procentuale.

Contribuţia balanţei externe la creşterea PIB a fost negativă în zona euro (minus 0,3 puncte procentuale) în zona euro şi neutră în UE. De asemenea, contribuţia stocurilor la creşterea PIB a fost pozitivă atât în zona euro cât şi în UE.

Eurostat estimează că în trimestrul al treilea erau 239,3 milioane persoane ocupate în UE, dintre care 158,3 milioane persoane în zona euro, acestea fiind cele mai mari cifre înregistrate vreodată în ambele zone. Concret, numărul persoanelor ocupate a crescut cu 9,6 milioane în zona euro şi cu 15,2 milioane în UE comparativ cu cele mai scăzute nivele înregistrate în 2013, după criza financiară.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Brad românesc pentru Târgul de Crăciun de la Chișinău
Piesa de rezistență a Târgului de Crăciun din Chișinău va fi, anul acesta, un brad ...