Biserica Ortodoxă Ucraineană va primi autocefalia de Bobotează
Biserica Ortodoxă Ucraineană va primi Tomos-ul, actul prin care Patriarhul de la Constantinopol îi acordă autocefalia, pe data de 6 ianuarie, adică de sărbătoarea Bobotezii. Anunțul a fost făcut chiar de către Patriarhia Ecumenică după ce, la Kiev, a avut loc un Sfânt Sinod în urma căruia au fuzionat într-o singură instituție bisericile ortodoxe ucrainene care vor să se rupă de Rusia.
De asemenea, Mitropolitul Epifanie a fost ales drept liderul nou-createi Biserici Ortodoxe Ucrainene Autocefale. Acesta are 39 de ani și este considerat un apropiat al Patriarhului Filaret al Kievului. Noua biserică unită va fi cea care va primi tomos-ul luna viitoare. Unificarea a fost una dintre cerințele Constantinopolului pentru acordarea independenței, dar și o promisiune electorală a președintelui Petro Poroșenko.
Mii de oameni s-au bucurat în fața Catedralei Sfânta Sofia
„Este ziua în care ne-am câștigat cu adevărat independența față de Moscova” a declarat președintele Ucrainei miilor de persoane adunate în fața Catedralei Sfânta Sofia, unde a avut loc așa-numitul Conciliu de Reunificare. Șeful statului este așteptat să-l însoțească și pe Patriarh la Constantinopol în ianuarie, pentru a i se înmâna „tomos”-ul.
Biserica Ortodoxă Rusă a lansat deja un apel „liderilor internaționali” să o ajute să-i protejeze pe credincioșii din Ucraina care vor să rămână cu Patriarhia de la Moscova. În octombrie, BOR a rupt relațiile cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, după ce acesta a acceptat să acorde autocefalia bisericii ortodoxe ucrainene. De atunci, reprezentanții bisericilor administrate de Moscova boicotează Patriarhia de la Constantinopol și orice eveniment la care aceasta este prezentă, a scris Europa Liberă.
În martie 2019, Ucraina va alege un nou președinte iar Petro Poroșenko vizează un al doilea mandat. Actualul șef de stat este printre ultimii în sondaje, dar ruperea bisericii ortodoxe ucrainene de Rusia îi va aduce un mare plus.
Ortodocșii ucraineni trebuie să decidă acum dacă merg în schismă alături de Rusia, sau dacă se vor alătura noii biserici ucrainene autocefale. O data cu separarea Ucrainei, Patriarhia Moscovei riscă să piardă 12.000 de parohii, adică o treime din total și, poate mai important, va pierde locul unde s-au creștinat rușii, Kiev.
Războiul din Donbas a dus la ruperea legăturilor cu Patriarhia rusă
Conflictul dintre Moscova și Constantinopol este, în esență, unul geopolitic. Mulți ortodocși ucraineni resping Biserica Rusă și mai ales pe Patriarhul Kiril, pe care îl văd un susținător al războiului din Donbas în calitatea sa de unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Vladimir Putin. Peste două treimi dintre ucraineni se declară creștin-ortodocși. Dintre aceștia, aproape jumătate aparțin de Patriarhia Kievului, una dintre cele două biserici care au fuzionat pentru crearea Bisericii Ortodoxe Ucrainene Autocefale. Nici 13% nu țin biserica ucraineană subordonată Moscovei, a notat NEWSTANDARD.RO