Compactul global pentru migrație răstoarnă guvernului Belgiei
Regele Philippe al Belgiei l-a primit aseară la Castelul Laeken, reședința sa privată, pe Charles Michel, șeful guvernului, venit să-și prezinte demisia din fruntea executivului. Această decizie a venit la doar nouă zile după ce din coaliția de guvernare de la Bruxelles s-au retras naționaliștii flamanzi, care s-au opus semnării compactului global pentru migrație.
De atunci, executivul condus de Charles Michel a devenit unul minoritar. În seara zilei de 18 decembrie, socialiștii și verzii au depus o moțiune de cenzură împotriva guvernului iar premierul, văzând că nu mai are sprijin în parlament, s-a dus la Rege să-și prezinte demisia.
Suveranul belgian a anunțat că va delibera asupra deciziei sale câteva zile. Dar în paralel, a chemat liderii tuturor partidelor parlamentare la consultări, ca să vadă cum se poate merge mai departe. Se poate merge mai departe cu un guvern minoritar sau se pot declanșa alegeri anticipate. Dar această ultimă variantă trebuie activată de executiv, care nu s-a arătat dispus să meargă atât de departe. Oricum, scrutinul la termen sunt în mai 2019. Belgia nu a fost străină de instabilitate guvernamentală în ultimii ani, dar Charles Michel este cel mai longeviv premier din ultimul deceniu, cu un mandat de 4 ani. Guy Verhofstadt, actualul lider al ALDE Europa, a condus guvernul între 1999 și 2008.
Partidul naționalist flamand N-VA era cea mai mare formațiune din coaliția de guvernare. Dar flamanzii s-au opus puternic semnării de către guvernul Belgiei a compactului global pentru migrație. Pentru că restul partenerilor de coaliție au susținut documentul pro-imigrație, N-VA a decis că se retragă de la putere.
Sediul Consiliului European, bombardat cu pietre
Duminică, la apelul mai multor organizații naționaliste flamande, mii de oameni au protestat la Bruxelles față de compactul pentru migrație. Demonstranții au criticat mai ales guvernul belgian, dar au ajuns și în dreptul clădirii Consiliului European, pe care au bombardat-o cu pietre și sticle. Cel puţin 90 de persoane au fost arestate iar Poliţia belgiană a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispera participanţii.
În iulie, toţi cei 193 de membri ai ONU, cu excepţia Statelor Unite, au finalizat aşa-numitul Pact Global pentru o migraţie sigură, ordonată şi regulată pentru o migraţie mai bună. Dintre cele 193 de state, doar 164 semnat acordul în cadrul conferinţei care a avut loc pe 10 decembrie la Marrakech (Maroc).
Prime în banipentru jandarmii francezi mobilizați împotriva “vestelor galbene”
Guvernul francez a propus acordarea unei prime excepţionale de 300 de euro pentru membrii forţelor de ordine mobilizaţi pentru a face faţă mişcării „vestelor galbene”, potrivit unui amendament depus marţi în cadrul examinării proiectului de lege privind finanţele pentru 2019.
De asemenea, guvernul francez propune într-un alt amendament alocarea unei „prime excepţionale” de 200 de euro pentru circa 5.000 de angajaţi ai prefecturii, pentru comportamentul şi sprijinul lor oferit în operaţiunile pentru menţinerea ordinii publice, a scrisAgerpres.
Peste 111.000 de polițiști și jandarmi au fost mobilizați în ultimele săptămâni în toată Franța, în contextul protestelor organizate de “vestele galbene”. Asta înseamnă un efort bugetar de 33 de milioane de euro.
Demonstrații violente au fost mai ales la Paris, unde mulțumea a vandalizat Arcul de Triump, a spart vitrinele magazinelor de pe Champs Elysee și a scos piatra cubică de pe celebrul bulevard, pe care au folosit-o apoi ca proiectil împotriva jandarmilor.
Primele forțelor de ordine se adaugă la costurile deja mari ale protestelor. Compania care administrează autostrăzile franceze a transmis că “vestele galbene” au provocat pagube de milioane de euro, prin distrugerea mai multor puncte de taxere și a altor elemente ale infrastructurii. De asemenea, repararea distrugerilor făcute de la Arcul de Triumf va costa tot câteva milioane de euro, a anunțat instituția care administrează monumentele istorice ale Franței.
Vestele galbene sunt altceva decât #rezist
“Vestele galbene” au început protestele acum o lună. Sute de mii de francezi au fost scoși în stradă de creșterea prețurilor la carburanți, din cauza unor eco-taxe impuse de guvern pentru prevenirea schimbărilor climatice. Prețul motorinei, cel mai folosit carburant, a crescut cu 23% în ultimul an, în timp ce veniturile au rămas la fel. Cei mai afectați sunt francezii săraci și cei din mediul rural, care sunt nevoiți să meargă cu mașina deoarece nu au altă alternativă. O nouă creștere a taxelor pe carburanți urma să intre în vigoare la 1 ianuarie, dar Emmanuel Macron a dat înapoi, la presiunea străzii. În prezent, nici nu sfert dintre francezi nu mai au încredere în președintele ales în mai 2017.