De ce guvernul plafonează prețurile la gaze și electricitate? Tarifele aproape s-a dublat față de promisiunile de dinainte de liberalizarea pieței

Alina Maria Bogdan OPINIE Principal

Bursa de Valori București s-a prăbușit după anunțul formulat de   Guvern că va propune ca prețul gazelor și al energiei electrice să rămâne NESCHIMBAT pentru următorii 3 ani. O astfel de măsură aduce clar predictibilitate sistemului economic și gopodăriilor și produce beneficii generale, pentru că se elimină unui dintre factorii importanți care determinau creșteri de prețuri la orice produs ori serviciu. Măririle de prețuri se reflectau în calculul inflației.

Plafonarea prețurilor  la gaz și energie pentru următorii 3 ani – deplin legală – nu este împotriva unor companii, ci în interesul românilor care plătesc prețuri prea mari raportate la venituri.

Este un nonsens afirmația că menținerea neschimbată a prețului la gaz ori energie electrică va determina scumpiri. E ca și când ai spune că peștii aduc apa!

 De ce se limitează creșterea la 68 de lei/MWH? Pentru că această era limita maximă, pe care producătorii/distribuitorii de gaz/energie electrică s-au angajat s-o respecte și să n-o depășească, în 2016, atunci când guvernul Cioloș, prin ordonanță de urgență a decis liberalizarea pieței energiei. În prezent prețul e de 138 de lei MWh.

Prețul la gaz s-a dublat față de estimarea negociată cu FMI pentru 2018

Calendarul de liberalizare presupunea niveluri de preţ pentru gazul intern de 60 de lei/ MWh pentru 2015, 66 de lei/MWh în 2016, 72 de lei/MWh în 2017 şi 78 de lei/MWh în 2018, nivel la care scumpirile se vor opri, spuneau surse guvernamentale Economica.net.

Prețul la gaz aproape că s-a dublat față de prognoza agreată și cu FMI.

Prețul pe MWH este de trei ori mai mare decât costul pe producție

Realitatea demonstrează că aceste multinaționale din piața energiei nu s-au ținut de cuvând. Prețul MWH a crescut mult peste limita asumată și a ajuns să fie de trei ori mai mare decât costurile efective, generând astfel profituri imense. 

 Guvernul, prin măsura propusă, vizează doar ca aceste profituri ale companiilor din energiei să ajungă la niveluri rezonabile și ca românii să aibă un preț corect! 

 În concluzie, limitarea prețului maxim la energie nu crește prețurile, nu afecteză buzunarele românilor. Dimpotrivă! 

În plus, alarma nejustificată că pleacă multinaționalele li se poate răspunde cu celabra sintagmă: „ați văzut câini care să plece de la măcelărie?”

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Curiozități despre mărirea pensiilor
Spre disperarea persoanelor de vârsta a treia, Legea Pensiilor este atacată la CCR de către ...