Lucian Boia, colaborator al Securității, acoperit de SIE

Mihai Popescu ACTUALITATE Principal

Cunoscutul istoric Lucian Boia, care s-a remarcat prin scrierile anti valorile tradiționale românești, a fost acoperit de Serviciul de Informaţii Externe, fiind „eliminat” din lista unor presupuşi colaboratori ai Securităţii, respectiv ai „Brigăzii anti-emigraţie” a Centrului de Informaţii Externe (CIE, fosta DIE), precizează Realitatea.tv.

Lucian Boia a fost colaborator al Securității, mai precis a DIE (Departamentul de Informații Externe).

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a oferit revistei Evenimentul Istoric dovada. Lucian Boia apare drept colaboratorul numărul 23 al CIE, pe pagina nr 2 a unui Tabel al UM 0225 clasificat „Strict Secret”.

Fila care conţinea numele său nu a fost trimisă CNSAS de către SIE împreună cu întregul dosar, la data desecretizării şi arhivării sale. Demersul de omitere a transmiterii fostului document strict secret în forma sa originală, prin forfecarea lui, a încălcat grav legea, notează publicația menționată.

Pagina a intrat în posesia CNSAS, la solicitarea expresă a Colegiului instituţiei, doar după declanşarea unui scandal mediatic a cărui ţintă principală a fost jurnalistul Ion Cristoiu şi istoricul Ioan-Aurel Pop.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
De ce plătesc românii cele mai mari dobânzi din Europa?
Potrivit lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, „impozitul pentru lăcomie” este asociat în mod ...