16 ani de închisoare pentru un fost președinte al Transnistriei
Evgheni Șevciuk, al doilea “președinte” al regiunii separatist transnistrene, între 2011 și 2016, a fost condamnat la 16 ani de închisoare de către un tribunal de la Tiraspol. Fostul om al Rusiei, în autoproclamata republică de pe malul Nistrului, a fost găsit vinovat de luare de mită și abuz în serviciu. Potrivit Radio Chișinău, în perioada cât a fost în fruntea provinciei separatiste, el ar fi oprit pentru sine 30% din fondurile de pensii și de salarii.
Condamnatul e în Rusia, nu poate fi încarcerat
Pe lângă pedeapsa de închisoare, Evgheni Șevciuk trebuie să plătească și o amendă de 30 de milioane de euro. De asemenea, a fost lăsat și fără decorațiile pe care le-a primit în calitate de lider al adminstrației separatiste transnistrene. Totuși, sunt șanse mici ca fostul șef de la Tiraspol să ajungă după gratii. El se află în prezent în Rusia. Verdictul a fost anunțat în lipsă.
Transnistria, ținutul nimănui, inventat de URSS pentru a stânjeni unirea Republicii Moldova cu România
Transnistria a fost creată de Rusia ca să-și mențină controlul asupra Republicii Moldova și să prevină unirea Basarabiei cu România. Regiunea separatistă, a cărei independență nu este recunoscută de nimeni, nici măcar de ruși, este complet depedentă de banii primite de la Moscova. Mai important, teritoriul Transnistriei găzduiește soldați al fostei Armate a XIV-a a URSS, dar și un uriaș depozit de armament sovietic. Locuitorii au votat în mai multe rânduri alipirea la Federația Rusă.
Pentru prima oară bugetul garantează plata salariilor și a pensiilor
Luna aceasta, executivul de la Tiraspol a reușit să adopte un buget care garantează plata salariilor, pentru prima dată în ultimii ani. Deficitul bugetar este mai mic anul acesta, chiar dacă oricum depășește 38 la sută, dar administrația transnistreană a prezentat ca pe o mare realizare faptul că domeniul social este complet asigurat cu venituri, pentru prima dată în ultimii ani, ceea ce garantează plata salariilor și pensiilor. Bugetul transnistrean este tradițional unul deficitar, în unii ani deficitul a fost chiar și la 50 la sută, a notat Europa Liberă.